Teatteri ja Taide
Artikkeli
Ryhmäteatteri esittää: Yksi lensi yli käenpesän
Tarina vallasta, vallan väärinkäytöstä ja hiomattomasta sankarista.
Ken Keseyn mukaan Yksi lensi yli käenpesän kertoo tarinan siitä, kuinka pieni voi kohdata suuren ja voittaa sen fiksuudella ja hitusella onnea etenemällä askel kerrallaan. Se on tarina yksilön ja järjestelmän välisestä vastakkainasettelusta ja toistensa kohtaamisesta. Kesey kirjoitti romaanin 1962, mutta teemat tuntuvat ajankohtaisilta edelleen.
Yksi näkyvimmistä kampanjoista vuonna 2017 oli Metoo-kampanja, jonka ohjaaja Juha Kukkonen nostaa esiin pohtiessaan Yksi lensi yli käenpesän ajankohtaisuutta. Hänen mukaansa Käenpesä on tarina vallasta ja vallan väärinkäytöstä, jossa demokratian puitteissa voidaan sortaa heikompia. McMurphy näyttäytyy Yksi lensi yli käenpesässä tarvittavana vastavoimana, sinä Keseyn mainitsemana pienenä, joka käy suurempaa vastaan ja osittain kykenee jopa päihittämään sen. Sairaala ja sairaalahenkilökunta puolestaan ovat se suuri, jota vastaan taistelua käydään, ja jolla on enemmän valtaa.
Vaikka tarinassa hoitohenkilökunta ja ennen kaikkea ylihoitaja Ratched sortuu vallankäyttöön, Keseyn mukaan olennaista on, että tarinan paha puoli ei ole ylihoitaja Ratched ja muu henkilökunta. Juha Kukkosen mukaan hoitajien vallankäyttö tapahtuu, koska he ovat tietynlaisen systeemin kasvatteja. Ongelmat ovat siis paljon pintaa syvemmällä, yhteiskunnan rakenteissa.
Toisaalta Yksi lensi yli käenpesän kertoo myös vastarinnasta. Kukkonen sanoo, että samalla, kun tarina kertoo vallankäytöstä, se kertoo myös siihen puuttumisesta. McMurphy edustaa sitä rohkeutta, jota vaaditaan, kun noustaan pitkään samalla kaavalla toimivaa, suurempaa tekijää kohtaan. Keseyn mukaan McMurphy edustaa vastarintaa, joka toisaalta toimii, mutta toisaalta tuo samalla omat haasteensa vallankäytön vastustamiseen. Hänen mukaansa McMurphy ottaa oikeat askeleet, mutta vie ne äärimmilleen. Näiden ääriaskelien kohdatessa ajattelumaailman, jossa ääriliikkeet nähdään pelkästään taltutettavana vaarana, ollaan tarinan todellisen konnan äärellä.
Kukkonen näkee McMurphyn toiminnan myös ihmisarvon puolustamisena. Hän kohtelee muita potilaita tavalla, josta huokuu, että he ovat tavallisia ihmisiä siinä missä muutkin. Hän aktivoi potilaat toimintaan, mitä ihmiset myös laitoksen ulkopuolella tekevät. Hän uskoo heihin ja herättää heidän itseluottamuksensa. Hän saa muut potilaat uskomaan, että hekin voivat onnistua, ja että heilläkin on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä. Hän on sankari, joka kokee lopussa karun kohtalon. Myös Keseyn mukaan sankarillisuus vaatii kovia otteita ja johtaa usein surulliseen loppuun suuremman asian puolesta. Tämä kiteyttää Käenpesän tarinan hyvin. Se on sankaritarina, jossa McMurphyn aate ja aikomukset ovat hyvät, mutta keinot vielä hiomattomat.
Teksti: Laura Aspelin
Kuvat: Mitro Härkönen
Osta liput Yksi lensi yli käenpesän -näytökseen täältä.
Ken Kesey
Kirjailija, journalisti (1935–2001)
Kirjailija Ken Kesey syntyi 1935 La Juntassa, Coloradossa. Hän opiskeli Standfordin yliopistossa ja myöhemmin toimi koeyksilönä ja apulaisena sairaalassa, joka johti hänet kirjoittamaan menestysromaaninsa Yksi lensi yli käenpesän (1962). Kirjaa on pidetty merkittävänä ja opastavana teoksena psykedeelisten lääkkeiden aikakaudella 1960-luvulla. Tästä seurasi romaani Sometimes a Great Notion ja useita muita teoksia, joiden jälkeen hän saavutti maineen ei pelkästään kirjailijana, vaan hippi-sukupolven guruna. Kesey kuoli Eugenessa, Oregonissa vuonna 2001.