Teatteri ja Taide

Tiedote

Suomenlinnan kesäteatteri kautta aikojen

Idän pikajunan arvoitus saa ensi-iltansa 11.6.2019 Suomenlinnan kesäteatterissa.

Katso tarjolla olevat liput

Suomenlinnan kesäteatteri

“Voi että, kun minä muistan vieläkin Taru Sormusten Herrasta- esityksen Suomenlinnassa! Se kesti 6 tuntia ja varmasti paras esitys minkä olen koskaan nähnyt! Kaksi väliaikaa ja kaikki pikku hobititkin ja…”

Taru Sormusten Herrasta
Taru Sormusten Herrasta 1988

 

Näin puheli eräs rouva Suomenlinnan minimessuilla. Taru Sormusten Herrasta-näytelmää esitettiin kesällä 1988 sekä kesällä 1989 Suomenlinnassa ja esityksellä oli kestoa arvokkaat 6 tuntia. Siinä todella vietettiin päivä Suomenlinnassa! Armollisuuden nimissä oli varmaan päätetty (vaikka villiä teatterin 80-lukua elettiin) että katsojilla on ihan hyvä olla kaksi väliaikaa rytmittämässä tätä kokemusta. Samainen rouva puheli muistavansa vieläkin melkein alastoman Klonkun (Kari Väänänen) kiipeilemässä kallioilla.

Taru Sormusten Herrasta
Taru Sormusten Herrasta 1988

 

TSH-fanina olisin ehdottomasti halunnut nähdä kyseisen esityksen, mutta valitettavasti synnyin vasta 1990.

Veljeni Leijonamieli
Veljeni Leijonamieli 2003

 

Veljeni Leijonamieli on ollut  suosikkejani kirjallisuudessa yhdessä Taru Sormusten Herrasta-trilogian kanssa ja sekin on ollut Suomenlinnan kesäteatterissa!

Ensi-ilta sille oli 18.6.2003 ja se tehtiin Ryhmäteatterin ja Q-teatterin kanssa yhteistuotantona. Ohjaajana oli nykyään Kansallisteatterin pääjohtajana toimiva Mika Myllyaho. Rooleissa oli Tommi Eronen, Juha Kukkonen, Jari Pehkonen, Jaakko Saariluoma, Kristo Salminen, Henriikka Salo, Robin Svartström, Ville Tiihonen, Samuli Vauramo ja Helena Vierikko. Aika muikea katsoa tuota roolitusta, sillä tänä vuonna Idän Pikajunan Arvoituksessa ovat mukana Kristo Salminen Hercule Poirotina ja Helena Vierikko Gretana. Robin Svartström istuu nyt toisella puolella katsomoa ohjaajan assistenttina samoin kuin ohjaaja Juha Kukkonen.

Joel Hirvonen (Idän Pikajunassa MacQueen) kertoi, että hänen elämänsä ensimmäinen kesäteatteriesitys oli Veljeni Leijonamieli. Se täräytti hänen maailmansa silloin. Hän ei olisi ikinä aavistanut, että 16 vuotta myöhemmin hän olisi samalla lavalla näyttelijänä! Vieläpä niiden tyyppien kanssa, jotka hän näki lavalla. Kohtaloako?

Pikajuna
Idän Pikajunan Arvoitus 2019

 

Lasinaluset
Lasinaluset Suomenlinnassa 2003

 

Tänä kesänä Pikajunan kyytiin astuu Helena Vierikko, joka oli myös Veljeni Leijonamielessä mukana näyttelijänä. Toki hän on ollut useammassa Suomenlinnan produktiossa mukana avustajana; esimerkiksi hobittina Taru Sormusten Herrassa! Lapsia olikin kyseissä näytelmässä melkoinen joukko, juurikin hobitteina. Ainakin työryhmän lapsenhoito oli helppo järjestää, kun muksut tulivat mukaan töihin ja joku tauolla oleva aikuinen oli aina vahtimassa, etteivät lapset tee mitään hasardia ennen omia pikku kohtauksiaan.

Valheet ja Viettelijät
Valheet ja Viettelijät 2015

 

Liisa Ihmemaassa

Liisa Ihmemaassa 2014

 

Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä 2013

 

Suomenlinnan Hyvän Omantunnon linnakkeessa on nähty jos jonkinmoista esitystä vuosien varrella: Valheet ja Viettelijät,  Robin Hood, Tuntematon Sotilas (Fun Fact! Aku Hirviniemi näytteli “Suokissa” Hietasta niinkuin Aku Louhimiehen Tuntematon Sotilas elokuvassa vuonna 2017), Seitsemän veljestä, Liisa Ihmemaassa…

Eikä vähäisimpänä viime kesänä nähty Yksi Lensi yli Käenpesän. Olin ensimmäistä kertaa Suokissa katsomassa tuota kyseistä esitystä ja olin myyty: mahtavaa nähdä intohimolla tehtyä, taiteellisesti vakuuttavaa teatteria eikä juuri sitä mitä kesäteatterilta nyt yleensä odottaa: farssikomediaa.

Yksi lensi yli Käenpesän

Yksi lensi yli Käenpesän 2018

 

Uskon, että teatterikokemus oli vaikuttava myös juuri siksi, että se oli kesällä yöttömän yön aikaan eikä black box-tilassa synkeänä marraskuun perjantaina.

Olisin saattanut hyvin erilaisin mielin lähteä teatterista pois, takaisin sateeseen (“öisille kaduille kun astelen…”) miettimään valtataisteluja. Mutta nyt yöttömään yöhön poistuminen ja linnoituksen hengittävässä ilmapiirissa raskaita aiheita käsittelevä teos oli helpompi natustella.

Erityisesti muistan kun McMurphy (Robin Svartström) opetti intiaanipäällikkö Bromdenia (Robert Knock) heittämään koripalloa. Meille oli juuri saapunut koiranpentu, jolle asioiden opettaminen oli hyvin samanlaista toistoa: KARI tassu Kari tassu KARI tassu tassu kari tassu kari KARI TASSU TASSU KARI tassu kari (edelleen kiihtyvään tahtiin…) tassukaritasukaritassukarikaritassukarikarikaritassutassutassu…

Yksi lensi yli Käenpesän

Yksi lensi yli Käenpesän 2018

 

Tänä kesänä Hyvän omantunnon linnakkeen valtaa sankka lumipyry, valtava juna sekä murhamysteeri.  Ja ennen kaikkea ihanan tarkka herrasmies Hercule Poirot! Agatha Christien yksi rakastetuimmista romaaneista herää henkiin tänä kesänä Suokissa 11.6. Ja menee siten samaan eeppiseen jatkumoon teatteriteoksia, joita Suomenlinnan linnakkeessa on nähty! Varaa paikkasi ajoissa!

Ensi-ilta 11.6.2019 Suomenlinnan kesäteatterissa.

Osta liput TÄSTÄ.

Pikajuna