Uutiset

Esittelyssä

Syksyn 2023 teatterit – 10 kiinnostavaa esitystä

Löydät kaikki parhaat teatterit, taide-esitykset, show't sekä komediatapahtumat Teatteri & show -oppaastamme.

Katso kaikki tapahtumat

Teatterit syksyllä

Iltojen pidentyessä taide ja draama heräävät eloon, kun näyttämöt ympäri maan valmistautuvat tarjoamaan unohtumattomia elämyksiä. Teatterit toivottavat sinut tervetulleeksi lumoaviin maailmoihin! Syksyn teatteriohjelmistossa on luvassa huikean hauskaa komediaa, vaikuttavaa draamaa sekä unohtumatonta musiikkiteatteria.

Syksyn tunnelma luo täydelliset olosuhteet draaman syvyyksiin sukeltamiseen ja tunteiden kirjon kokemiseen. Olitpa sitten klassisen teatterin ystävä, innokas musikaalien seuraaja tai kiinnostunut kokeilevista nykynäytelmistä, teatterit syksyllä 2023 tarjoavat jokaiselle jotakin.

Tässä blogissa sukellamme syksyn kiehtovaan teatteritarjontaan. Tutustu kiinnostaviin esityksiin ja ensi-iltoihin ja varmista paikkasi katsomossa.


Varkauden teatteri - Baskervillen koira

Baskervillen koira

Arthur Conan Doylen klassikko ja maailman kuuluisimman salapoliisi Sherlock Holmesin tunnetuin seikkailu Baskervillen koira herää eloon Varkauden teatterin näyttämöllä syksyllä. Komediamestari Ken Ludwigin näyttämösovitus virittäää klassikon dekkarikomedian huipulle – luvassa on koomisia hetkiä sekä visaisia mysteerejä.

Legenda kertoo Baskervillen suvun miehiä piinaavasta hirviökoirasta. Nyt Devonin nummilla on jälleen tapahtunut mystinen kuolemantapaus, ja Sherlock Holmesia pyydetään ratkomaan yhtä uransa haastavimmista arvoituksista. Tilannetta ei helpota, että paikalle saapuu Baskervillen perillinen, jonka henki tuntuu olevan myös vaarassa.

Ikoninen Sherlock Holmes ratkoo lojaalin aisaparinsa tohtori Watsonin kanssa mysteeriä Baskervillen kartanossa ja sitä ympäröivillä nummilla.

Rooleissa Pekka Johansson, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Saara Saastamoinen ja Ville-Veikko Valtanen.

2.11.-29.12.2023, Varkauden Teatteri


Best of Saikkua, kiitos!

Huippusuosion keränneen Saikkua, kiitos! -trilogian ensimmäinen osa sai ensi-iltansa vuonna 2013 ja sen kolmea osaa on esitetty jo yli 850 000 katsojalle. Trilogia pureutuu suomalaisen terveydenhuollon ja sen potilaiden koomisiin asetelmiin, joista riittää ammennettavaa. Trilogian takana on Jukka Rasilan, Ville Keskilän, Kalle Pylvänäisen ja Ismo Leikolan muodostama hervoton työryhmä ja roolisuoritukset.

Missasitko jonkun trilogian osan tai haluatko nauraa saikkujutuille uudestaan? Loistavaa, sillä nyt tulee Best of Saikkua, kiitos! Luvassa on kaikkien kolmen osan parhaat palat yhden illan aikana. Mukana myös Ismo Leikolan kirjoittamat hupaisat laulut.

27.10.-9.-12.2023, RioLive, Oulu


Golden ABBA Show

Tule kokemaan ABBA-elämys sellaisena, kuin sen voi vain parhaimmillaan tänä päivänä kokea! Suomen Musiikkiteatterin Golden ABBA Show herättää ikonisen ruotsalaisen pop-yhtye ABBAn tarinan eloon Suomen näyttämöillä.

ABBA on yhä tänä päivänä yksi kaikkien aikojen myydyimmistä ja suosituimmista yhtyeistä. Vaikka ABBAa ei ole nähty estradeilla enää yli 30 vuoteen, sen kimallus ja taika vetoavat yleisöön kuin se ei olisi mihinkään kadonnut. Golden ABBA Show tuo lavalle eturivin laulajat, tanssijat ja orkesterin, jotka kuljettavat katsojan ABBA-huuman ytimeen. Luvassa on hittikappaleita, upeita koreografioita sekä glamouria.

ABBA-nelikon rooleissa Roosa-Maria Leppänen (Voice of Finland -finalisti), Isabella Lairikko, tangokuningas Marko Lämsä ja Olli Kärki.

11.11.-1.12.2023, kiertue


Iltatähti

Raila Leppäkosken Iltatähti seuraa kolmen iäkkään daamin päiväuniseikkailuja vanhainkodin asukkaina.

Esitys vyöryttää yleisön eteen naisten päiväunien viihteellisen runsaudensarven, kun Iltatähteen saapuu yllätysvierailulle niin tukkilaisia, urheilijanuorukaisia, metsän eläimiä kuin Hitler ja Kekkonenkin. Lääkäri, sivari ja pastori edustavat vanhainkodin henkilökuntaa, mutta ehtivät myös tulkita naisten päiväunien kohteita. Olga uskoo olevansa välillä tsaarin hovissa ja dementoitunut Eeva on kokenut eroottisen herätyksen, mutta Hertta hahmottaa kirkkaasti oman tilanteensa.

Kabareemainen musiikkikomedia tuo lavalle riemukasta kasariestetiikkaa sekä livebändin tahdittamia klassikkohittejä. Varkauden näyttämölle esityksen on sovittanut Sarianne Tursas. Rooleissa Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Mimmi Rantala, Saara Saastamoinen, Marja Sundgrén ja Ville-Veikko Valtanen.

15.9.-30.12.2023, Varkauden teatteri


Joutsenlaulu

Suursuosion kesällä Ruissalon kesäteatterissa saavuttaneen Joutsenlaulu-musikaalin näytökset jatkuvat syksyllä ympäri Suomea. Musikaali on kunnianosoitus Yö-yhtyeen Jussi Hakulisen ja Olli Lindholmin mittavalle elämäntyölle, joka on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen suomalaisten sydämiin.

Katariina Leinon käsikirjoittama ja Petri Lairikon ohjaama Joutsenlaulu upottaa katsojan legendaarisen rock-yhtye Yön tarinaan ja seuraa tiiviisti sen jäsenten Olli Lindholmin ja Jussi Hakulisen matkaa aikansa suosituimpien suomirock-yhtyeiden miehistössä. Matkan varrelle mahtuu kohtaamisia muiden kotimaisten legendojen, kuten Andy McCoyn ja Pate Mustajärven kanssa.

Rooleissa Matthau Mikojan, Erik Kraemer, Petri Lairikko, Mirjam Paaso, Elisa Lairikko, Sonja Lairikko, Jussi Ojanen, Simo Pirttimaa ja Timo Järvensivu.

14.10.-15.12.2023, kiertue


Katoamistemppu

Teatteri Imatran näyttämöllä nähdään Mike Yeamanin käsikirjoittama brittikomedia-tyylinen ja viihdyttävä teos Katoamistemppu Petteri Summasen ohjaamana.

Tylerin yrittäjäpariskunta on keksinyt keinon, kuinka ratkaista kurjistunut rahatilanne ja varmistaa unelmien eläkepäivät Karibialla. Ratkaisu vaatii tosin tekoja, jotka eivät välttämättä kestä päivänvaloa.

Huippusuunnitelman hiomisessa ja toteutuksessa on esteitä, sillä pariskunnan pojat pyörivät aivan liikaa äidin helmoissa. Myös paikallispoliisi tuntuu ilmestyvän paikalle aina juuri silloin, kun sitä ei kaivata. Onnistuuko suunnitelma ja toteutuvatko turvatut eläkepäivät?

Rooleissa Aki Honkatukia, Ulla-Maija Järnstedt, Hanna Kaskela, Marko Kurikka ja Joonas Vartiainen.

23.9.-12.12.2023 Teatteri Imatra


Kööpenhamina

”Jotkut kysymykset elävät vielä kauan sen jälkeen, kun niiden aiheuttajat ovat kuolleet. Ne vaeltavat kuin haamut, etsien vastauksia, joita ei ole löytynyt heidän eläessään.”

Saksalaisten miehittämä Kööpenhamina. Vuosi 1941. Intensiivinen draama esittää ja kiistää teorioita atomipommi- ja ydinasetutkimusten taustalta. Miksi ydinenergian mahdollisuuksia tutkiva Tanskan juutalainen Werner Heisenberg tapasi entisen ystävänsä ja atomin rakenteen selvittämisestä Nobel-palkitun Niels Bohrin? Kenelle tai mille kukakin on lojaali?

Ryhmäteatteri tuo Helsinginkadun näyttämölle brittiläisen näytelmäkirjailija Michael Frayn käsikirjoituksen, joka sai kanta-esityksensä vuonna 1998. Kööpenhamina on kerännyt ylistystä ympäri maailman, ja se on inspiroinut lukemattomia keskusteluja tieteen ja teknologian vaikutuksista ympäröivään maailmaan.

Suomennos Petri Friari, ohjaus Juha Kukkonen. Rooleissa Santtu Karvonen, Minna Suuronen ja Robin Svartström.

4.10.-9.12.2023 Ryhmäteatteri, Helsinki


Piaf – pikkuvarpunen

Valtavan suosion Teatteri Imatrassa keväällä 2023 saavuttanut Piaf – pikkuvarpunen jatkuu syksyllä.

1915 syntynyt Edith Gassion raivasi tiensä kadulta konserttisaleihin, yksinäisyydestä hurjiin rakkaustarinoihin ja esiintymispalosta kohti traagista kohtaloaan. Piafin roihuava elämä upeine lauluineen tekee tästä musikaalista sydäntä koskettavan, kyyneliä synnyttävän ja maailmaa syleilevän tarinan. Suurista rakkauksista syntyy suuria lauluja.

Esitys kertoo maailman tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin laulajatähtiin kuuluvan sekä ranskalaisen kulttuurin ikoniksi nousseen Edith Piafin tarinan. Pam Gemsin käsikirjoittama ja kantaesityksensä 1978 saanut musiikkinäytelmä on ollut maailmanlaajuinen menestys.

Teatteri Imatrassa nähtävän esityksen ohjaa Timo Rissanen. Rooleissa Hanna Kaskela, Pirja Arponen, Aki Honkatukia, Anni-Maija Koskinen (vier.), Heikki Pöyhiä (vier.), Timo Teern (vier.) ja Joonas Vartiainen.

5.-10.-16.12.2023, Teatteri Imatra


Show Must Go On

Show Must Go On -musikaali vie katsojan musiikilliselle matkalle, joka rakentuu legendaarisen Queenin musiikin ympärille ja seuraa cover-bändi Bohemiansin maailmanvalloitusmatkaa. Bohemians tulkitsee tosissaan ja taidokkaasti Queenin musiikkia, mutta Lontoon reissulta ei kommelluksia puutu. Esityksessä nautitaan valloittavan tarinan ohella Queenin hittibiiseistä livebändin siivittämänä.

Rooleissa Mikael Saari, Simo Pirttimaa, Kalle Salonen, Simo Stenman, Antti Ainola, Rafael Järvinen, Elisa Lairikko ja Elo Paulorinne.

10.11.-10.12.2023, kiertue


Kaikki teatterit, taidetapahtumat ja show’t löydät Teatteri & Show -oppaastamme.

Lue lisää tapahtumauutisia.