Ticketmaster

Ticketmaster kurkistaa kulisseihin: Tappara

Tampereen ykkösjoukkue Tappara on pelannut kahtena viime keväänä yhteensä 40 playoff-ottelua. Kuinka monta kertyy tänä vuonna?

Tappara

 

Ehdin juuri saada auton räntäsateen kuorruttaman Tampereen Hakametsän jäähallin parkkipaikalle, kun kauempaa huikkaa myöhempää keski-ikää käyvä mies:

Ootko Ilveksen miehiä?

Viimeistään nyt se on selvää: Olen saapunut kiekkokaupunkiin.

Enkä oikein tiedä mitä kysymykseen tohtisi vastata. Itse olen menossa seuraamaan Tapparan treenejä, joten onkohan kysyjä itsekin tapparalaisia…

Mää oon Iliveksen mies, kysyjä auttaa odottamatta vastaustani.

Tappara

 

Melkein joka päivä tulee täällä käytyä. Mutta pari peliä ja sittehän tää kausi on ohi, mies huokaa raskaasti.

Ilveksen kausi on tosiaan kohta historiaa. Talvi päättyy jälleen kerran pettymykseen, jämäsijoille.

Epäilemättä vielä kirvelevämmäksi seikan tekee se, että paikallisvastus Tapparan sesonki on toden teolla vasta alkamassa.

Taskussa on runkosarjan kolmossija ja sitä myöten tie jälleen leveänä auki kohti pudotuspelejä – niitä joukkue on tahkonnut kahtena viime keväänä yhteensä peräti 40 kappaletta.

17-vuotiaasta asti Tapparaa edustanut Jukka Peltola käväisi maanantaiaamuna kapteenin ominaisuudessa puhumassa joukkueen yhteistyökumppaneille järjestetyssä aamupalatilaisuudessa.

– Nyt on taas se aika vuodesta kun saa nauttia, kun halli mylvii, kippari tiivisti tunnelmat hyväksyvästi nyökyttelevien sponsorien edustajille.

Tappara

Kilvoittelussa Tampereen kiekkoherruudesta Tampere on ollut viime vuodet niskanpäällä. Molempien seurojen historia on kunnioitusta herättävä.

 

Aamupalalautasella mustaamakkaraa

Mutta mitä näkyy Peltolan kukkuraisella aamiaislautasella? Ainakin salaattiaineksia, jugurttia, munakokkelia, lihapullia ja – ihanan kliseisesti – mustaamakkaraa. Kyljessä mehua ja kahvia.

Olisiko tämä tyypillinen aamupala kotonakin ennen treenejä?

No kotonakin tulee munakokkelit tehtyä. Leipää ja puuroa siihen kyytiin, ja paljon energiapitoista, vaikka pähkinää ja avokadoa.

Hallilla sitten jokin helppo välipala vielä ennen jäälle menoa, nopea puuro tai vaikka mysliä. [Puolustaja Aleksi] Elorinteen kanssa ollaan vuorotellen täytetty kopin puurovarastoja.

Hallilla Peltolan pitää olla maanantaille tyypilliseen aikaan 9.30. Ensin ohjelmassa on pieni palaveri, sitten salibandya lämmittelyksi ja lopulta jäätreenit, jotka ovat ohi puoliltapäivin.

Tekeekö 28-vuotiaalle tiukkaa herätä aamujäille?

No ei ollenkaan, kun poika kyllä herättää kuuden jälkeen jo, ”Juki” naurahtaa.

Tappara

Jukka Peltola pelaa pisteiden valossa uransa selvästi parasta kautta, ja plusmiinustilastokin on erinomaisella tolalla. Treeneissä pisti maanantaina puuskuttamaan. – Fiilis on ollut hyvä ja rento koko kauden, kapteeni toteaa.

Tappara

Harjoituksissa piisaa säpinää, kun jäällä treenaa tai vuoroaan odottaa parikymmentä pelaajaa.

 

Koppiin ei ulkopuolisilla asiaa

Saan kuulumiset vaihdettua apean Ilves-fanin kanssa ja lampsin Hakametsän takapihalta hallin uumeniin maan alle. Kierreportaiden alapäässä pitää tehdä valinta: vasemmalla on Tapparan pukukoppi, oikealla Ilveksen.

Tappara

 

Tiedustelin Tapparan myynti- ja markkinointijohtajalta Aki Holmalta, olisiko blogin merkeissä mahdollista kurkistaa joukkueen pukukoppiin.

Holman vastaus on varsin selkeä: Hän on itse päässyt puolentoista vuoden aikana livahtamaan Tapparan värein maalatun oven taakse tasan kerran – ja silloinkin salaa. Eli bloggaajakin pysyköön suosiolla käytävällä.

Se on se meidän sydän. Paikka, josta lähdetään ja jonne tullaan yhdessä. Siellä käydään keskenään läpi hyvät ja huonot asiat. Lattian keskellä olevaan Tappara-mattoon se kaikki tiivistyy, Peltola kuvailee Kaikkein Pyhintä.

Tappara

Tapparan Pyhimpään eli pukukoppiin ei ulkopuolisilla ole asiaa.

 

Tappara

 

Usein pukukoppielämään kuuluu, että pelaajilla on tiettyjä rituaaleja esimerkiksi varusteiden pukemisjärjestyksen suhteen. Peltola ei tällaisia omalta osaltaan myönnä, mutta jotain sentään:

Mailaan erkkaria laittaessa pitää olla kahvia mukana.

Entä pelikavereilla, onko mitään erikoisuuksia?

Kyllä sieltä kaikennäköistä löytyy, vieruskavereiltakin, mutten viitsi niistä nyt kertoa. Kertokoot sitten itse jos haluavat, Peltola naurahtaa.

Kopin mystiikka pitää.

Sen verran Peltola paljastaa, että kopin musiikkivalinnat ovat viime vuosina muuttuneet pelkästä rockista ”vähän rennompaan suuntaan”. DJ:n virkaa on hoidellut maajoukkueessakin tällä kaudella debytoinut Aleksi Elorinne – eli puuro- ja musiikkivastaava löytyvät samasta persoonasta.

Tappara

Pukukopin epävirallinen DJ Aleksi Elorinne spreijasi mailansa alaosan mustaksi ennen treenejä. – Se on ihan makuasia. Tykkään, että se on ihan musta, että noita suomuja ei jää näkyviin. Se vaan miellyttää itseä ja tuntuu omammalta. Olen tehnyt näin niin kauan kuin muistan.

 

– [Veli-Matti] Savinainen on muutaman kerran ollut vierailevana tähtenä, mutta vähän sellaista huhua on kuulunut, että ei se olisi ihan yhtä hyvä. Savinainen itse toki pitää itseään siinä tosi hyvänä, Peltola virnistää.

Joukkueen jäällemenobiisi kuulemma vaihtelee. Yksi vahvoista on viime vuosina ollut Fire Incin ikivihreä Nowhere Fast.

Ja jäällehän Tappara siis tosiaan menee. Pudotuspelit starttaavat sen osalta kotipuolivälierällä perjantaina 18.3. klo 18.30. Liput kaikkiin Tapparan otteluihin löydät täältä.

 

Ticketmasterin välittämien muiden Liiga-joukkueiden, kuten Kärppien ja HIFK:n, Playoffs-liput puolestaan löytyvät täältä.

Playoofs

 

Tappara

Päävalmentaja Jussi Tapola käskytti vauhtia maanantaiaamun treeneissä. Tiistain pelillä KalPaa vastaan ei ollut merkitystä runkosarjasijoitukseen, mutta hyvän vireen joukkue halusi silti pitää joka tapauksessa yllä pudotuspelejä varten. Peltolan ketju odottaa vuoroaan Tapolan takana.

 

Tappara

Kun pelaaja saapuu Hakametsän pohjakerrokseen, on tehtävä valinta. Tapparan koppi on vasemmalla, Ilveksen oikealla. Samalla tavalla vierekkäin ovat myös joukkueiden vaihtopenkit, kuvassa Tapparan.

 

Tappara

Maanantaiaamuna oli Ilveksen vuoro treenata pääareenalla. Tapparan pelaajat kulkivat teräsuojat jalassa harjoitushalliin eli Hakametsä 2:een.

 

Tappara

Jääkoneen kuljettajat tyhjentävät aurauslumet hallin alla olevaan sulamiskuoppaan.

 

Tappara

Varamailoihin on kirjoitettu pelaajan nimi ja numero.

 

Tappara

Palaverin paikka.

 

Tappara

Nuorten maailmanmestari ja Jukka Peltolan ketjukaveri Patrik Laine liukuu penkille.

 

Tappara

Huikkaa niin jaksaa. Pullossa Jan-Mikael Järvinen.

 

Tappara

Perusoppi kunnossa Tapparan B-juniorien kopin ovella.

 

Tappara

Hallista poistuessaan pelaaja voi valita portaat tai erityisen uuvuttavan session jälkeen hissin.

 

Teksti ja kuvat: Pekka Mäntylä