Musiikki

Ticketmaster kurkistaa kulisseihin: Tuska-festivaali Helsingissä 1.-3.7.

Sattumalla on joskus aikamoinen merkitys festivaalijärjestelyissä. Metallifestari Tuskassa nähdään tänä vuonna Lordin ison mittakaavan juhlashow. Sellainen ei olisi välttämättä tullut järjestäjille edes mieleen, ellei Alice Cooper olisi tarvinnut viime vuoden Tuskassa esityksensä tehosteeksi oikeaa boakäärmettä.

Tuska-festivaali järjestää Helsingin suurimman mustien vaatteiden kokoontumisajon tänä vuonna jo 19. kerran. 1.-3. heinäkuuta vietettävän metallijuhlan paikaksi on vakiintunut vain parin kilometrin päässä pääkaupungin ytimestä sijaitseva Suvilahti.

– Tällä hetkellä varmistellaan liikkuvia asioita. Tsekataan esimerkiksi, että  kaikille bändeille on majoitus ja kuljetukset kunnossa, kertoo Tuskan bändibuukkauksista lähes tapahtuman alkuhämäristä asti vastannut Jouni Markkanen runsaat kaksi viikkoa ennen alkusoittoa.

Tänäkin kesänä metalliorkestereita saapuu Sörnäisten takapihalle yli 40, nimekkäimpien joukossa vaikkapa Ghost, Gojira ja Kvelertak, metallikollektiivi Avantasia sekä kotimaan ylpeys Children of Bodom.

 

TUSKA - Lamb of God

Lamb of God oli yksi viime kesän hiteistä.

– Helsingissä on aina pikkaisen majoituskapasiteettivajetta kesällä, kun nytkin samaan aikaan on esimerkiksi erilaisia konferensseja. Osa artisteista asuukin käytännön syistä lähempänä lentokenttää.

Kun yhden bändin kiertuekokoonpanossa on taustatekijöineen helposti 10-20 henkilöä, artistintäytteisiä minivaneja suhaa Helsingin kaduilla heinäkuun alussa tiuhaan.

– Logistiikkaa varten olemme buukanneet kymmeniä autoja. Turistien lisäksi myös artistit jättävät sitä kautta kaupunkiin aika paljon rahaa, Markkanen huomauttaa.

”Kisaviikonlopun” lähestyessä järjestäjät alkavat katsella sillä silmällä myös taivaalle: tuleehan jälleen kerran aurinkoinen viikonloppu, ja ennen kaikkea lentäväthän koneet ajallaan?

– Viime viikolla SAS oli lakossa, ja se aiheutti aika lailla päänvaivaa eri festarien logistiikalle.

 

Oikea vesi = oikea bakteerikanta

 

Rock’n rollin pahimmat rellestysvuodet ovat takanapäin, ja se näkyy Tuskankin raidereissa eli artistien takahuonetarjoilutoiveissa.

– Tuskalla on ollut tapana, että hoidamme toiveet mahdollisimman pilkulleen. Se ei ole halvin tapa toimia, mutta meillä on sen vuoksi aika hyvä maine.

– Metallibändit eivät yleensä myöskään pyydä järjettömyyksiä, ei siellä ole aitoja palmuja tai vastaavia listoilla. Välillä pyynnöt ”tärpätin” määrästä tietysti vähän hymyilyttävät, mutta aika vähäistä läträäminen nykyään on. Nimekkäät bändit voivat heittää viikonlopun aikana 2 tai 3 keikkaa, joten ei sellaisessa vauhdissa backstage-alueelle kovin pitkäksi aikaa jäädä kikkailemaan, Markkanen naurahtaa.

Toisaalta häneltä lohkeaa myös sympatiaa esiintyjille asioista, joita joku kokemattomampi saattaisi erehtyä pitämään nirppanokkaisuutena.

– Monet toivovat esimerkiksi tiettyä vesimerkkiä. Kun yhtye keikkailee ympäri maailmaa, elimistön on helpompi sopeutua, kun ei jatkuvasti tarvitse tottua uuteen bakteerikantaan.

Yksi viime kesän Tuskan isoista nimistä oli Alice Cooper, jonka raiderista löytyi erikoistoive: pitäisi saada lavalle vajaan minuutin ajaksi aito boakäärme.

– Keksin soittaa Lordin keulahahmolle Tomi Putaansuulle, joka harrastaa niitä kärmeksiä. Tomihan innostui heti, että totta kai hän lentää Rovaniemeltä tänne käärmeensä kanssa, jonka nimi vieläpä on Alice.

– Aika nopeasti tajuttiin, että eihän käärmeen kanssa koneeseen pääse, joten Tomi tuli maita pitkin. Hotellissa satuin sitten Tomin kanssa samaan aamupalapöytään, ja siinä tuli puheeksi, että pitäisikö 2016 Tuskassa heittää oikein kunnon Lordi-show euroviisuvoiton kymmenvuotisjuhlan kunniaksi.

TUSKA - Lordi

Lordi

Hotellin puurolautasen ääreltä Alice Cooperin raiderin takia startannut idea realisoituu 1. heinäkuuta, kun Lordi astelee lavalle Suvilahdessa – yhteen historiansa massiivisimmista festarikeikoista.

 

Uniikki sijainti

 

Kuten tunnettua, Suomen kesä on lyhyytensä ja vähälumisuutensa ohella myös satojen festarien koti. Pelkästään Ticketmaster Suomen sivuilla myynnissä olevia festareita on jaoteltu peräti 13 eri kategoriaan, Lokalahden Karjurockista, Luoston lied-konserttiin ja Taalintehtaan Baltic Jazziin.

Hieman Tuskan kaltaisia metallifestivaaleja löytyy ympäri Eurooppaa. Suomalaisjärjestäjien näkökulmasta tämä on vain hyvä asia.

– Samana viikonloppunakin on muualla Euroopassa vähän vastaavaa. Mutta toisaalta Suomeen olisi paljon vaikeampi saada kovan luokan ulkomaalaisia bändejä, jollei tarjolla olisi samoihin aikoihin esiintymismahdollisuuksia myös muualla.

– Tuskassa on uniikkia on se, että täällä ei kuljeta mutavellissä. Missään muualla ei ole metallifestaria käytännössä suuren kaupungin keskustassa.

TUSKA - Wall of Death

Tuskan järjestäjät ovat satsanneet ”välillä hullunrohkeastikin” uudenlaisiin elämyksiin festarialueella. Tänä kesänä koettavissa on esimerkiksi kenttäsauna, black dining eli mustan ruuan fine dining, flippereitä, viskibaari – sekä ensi kertaa samppanjakuja.

Anteeksi, mutta nyt pitää toistaa – samppanjakuja metallifesteillä?

– Metalliyleisö ei ole ihan niin yksiselitteinen juttu kuin vaatteista voisi päältäpäin kuvitella, Markkanen nauraa.

– Yleisössä on tottakai ns. diehard-metallisteja, mutta tosi paljon on myös sitä porukkaa, joka ei töissä voi pukeutua lempimetallibändinsä paitaan vaikka kuinka haluaisi. Tämä on mitä suurimmassa määrin vapaa-ajanviettoa, ja siksi oheis- ja musiikkitarjonnassamme on aina ollut tarjontaa myös muualta kuin ihan puritaanihevistä, Markkanen valaisee.

Kaunis sää on tosiaan yleensä paahtanut mustavaatteista väkeä, mutta nyt sateen varalle on myös uusi lavarakennelma: festarin kakkoslava rakennetaan ”makeaan pimeään telttaan”.

Toisaalta yöt ovat heinäkuun alussa edelleen kaikkea muuta kuin pimeitä. Suomalaista festariosaamista tulee yöttömään yöhön juhlimaan myös satoja ulkomaalaisia turisteja – viime vuonna lippuja myytiin Uruguayta ja Japania myöten.

 

Liput Tuskaan 1.-3.7. hankit kätevästi Ticketmaster Suomesta täältä

 

Teksti: Pekka Mäntylä

Festarikuvat: Aku-Axel Muukka

TUSKA - Wall of Death

Wall of death näyttää ulospäin hurjalta: kappaleen alkaessa osallistujat juoksevat toisiaan kohti, ja yhteentörmäyksen jälkeen alkaa villi mosh pit eli poukkoilu musiikin innoittamana. Herrasmiessääntöihin kuuluu, että temmellyksessä kaatuvat nostetaan välittömästi ylös.


#TicketmasterLIVE – kanssasi siellä missä tapahtuu

Ota meidät mukaan elämäsi hevimpiin hetkiin ja tägää fiiliskuvasi Instagramissa hästägillä #TicketmasterLIVE. Joka viikko paras fiiliskuva voittaa Ticketmasterin 50,00€ lahjakortin ja repostauksen Ticketmaster Suomen Instagram-sivulle.
Kaikki tägätyt kuvat ovat nähtävillä: www.ticketmaster.fi/TicketmasterLIVE. Kampanja-aika on 15.6.-31.8.2016.

Nähdään tapahtumissa!