Festivaali

Tiedote

Helsingin juhlaviikot 2024 – klassinen konserttitarjonta julki

Loppukesän kruunaava monitaidefestivaali Helsingin juhlaviikot on julkaissut koko ohjelmansa. Kaikkien Musiikkitalon klassisten konserttien liput ovat nyt myynnissä Ticketmasterilla.

Katso saatavilla olevat liput

Helsingin juhlaviikot vietetään jälleen elo-syyskuun taitteessa 15.8.-1.9.2024. Juhlaviikoilla nautitaan monipuolisesta taide- ja kulttuuriohjelmasta. Musiikkitalolla kuullaan juhlaviikkojen klassisen musiikin ohjelmisto, ja kaikkien Musiikkitalon konserttien liput ovat myynnissä Ticketmasterilla.

Helsingin juhlaviikot 2024 – klassinen ohjelmisto täydentyy

Tammikuussa julkistetut The Cleveland Orchestran konsertit 28.-29.8. ovat nauttineet valtavaa kiinnostusta. Ensimmäinen konsertti myytiin loppuun hetkessä, ja suuren kysynnän vuoksi julkaistuun toiseen konserttiin liput ovat liikkuneet myös vauhdikkaasti.

Festivaalin klassisen musiikin tarjonta laajenee kahden nyt useilla ajankohtaisiin ilmiöihin kiinnittyvillä konserteilla.

Hovanštšina – tarina ahneudesta, vallasta ja hulluudesta

Musiikin Nobel-palkintona tunnetun Polar-palkinnon vastikään saanut Esa-Pekka Salonen saapuu Juhlaviikoille johtamaan liki parinsadan muusikon joukkoa, jonka tulkitsemana kuullaan konserttiversio Modest Musorgskin Hovanštšina-oopperasta.

Salosen johtamassa suurproduktiossa lavalle nousevat Radion sinfoniaorkesteri, Latvian radion kuoro, Tapiolan kamarikuoro ja kymmeniä solisteja. Teoksen nivoo yhteen elektronisen musiikin moniosaaja ja äänitaiteilija Tuomas Norvio, ja sen ohjauksesta vastaa Gerard McBurney.

Urkuteoksia Glassista Bachiin

Musiikkitalon uudet urut saavat arvoisensa vieraan, kun yksi urkutaiteen kirkkaimmista tähdistä, latvialainen Iveta Apkalna saapuu Juhlaviikkojen vieraaksi. Apkalnan sooloresitaalin ohjelmassa kohtaavat hypnoottisella tavalla Philip Glassin sykkivä nykymusiikki ja Johann Sebastian Bachin ajattomat urkuteokset.

Apkalna on konsertoinut maailmalla useiden huippuorkesterien kuten Juhlaviikoille saapuvan The Cleveland Orchestran kanssa. Lisäksi hän on toiminut vuodesta 2017 legendaarisen Hampurin Elbphilharmonie-konserttitalon pääurkurina.

Konsertin keskiössä musiikki ja mieli

Helsingin kaupunginorkesterin toivekonsertissa tutkitaan klassisen musiikin positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja toimivaan yhteiskuntaan. Musiikki & mieli -konsertin teosvalinnoista vastaavat tasavallan presidentti Alexander Stubb, professori Suvi Saarikallio, yhdysvaltalais-kanadalainen neurotieteilijä Daniel J. Levitin ja Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Jukka-Pekka Sarasteen johtaman konsertin solisti on basisti Victor Wooten. Konsertin kappaleista ja keskusteluohjelmasta kerrotaan lisää kevään aikana.

Kansallisoopperan orkesteri Musiikkitalolla

Festivaalin avajaiskonsertissa 15. elokuuta ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa Kansallisoopperan orkesteria, ja solistina kuullaan Karita Mattilaa. Konsertin ohjelmassa kuullaan Beethovenin, Wagnerin ja Skrjabinin teoksia. Illan avauskappale, Sofia Gubaidulinan The Wrath of God esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Ilta käynnistää Kansallisoopperan orkesterin neljän konsertin vierailun Musiikkitalolla.

Nuorten huippumuusikoiden taidonnäyte

Juhlaviikkojen päätöskonserttina 1. syyskuuta koetaan nuorten muusikoiden energiaa, kun professori Sakari Oramo tuo yhteen lontoolaisen Royal College of Musicin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterit.

Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Lontoossa opiskelevan suomalais-amerikkalaisen Lara Poen uunituore laulusarja Laulut maaseudulta, jonka tulkitsee sopraano Anu Komsi. Konsertissa päästään kuulemaan myös Jean Sibeliuksen Metsänhaltija ja Gustav Holstin Planeetat.


Helsingin juhlaviikot 2024 – liput

Kaikkien Musiikkitalon konserttien liput ovat nyt myynnissä Ticketmasterilla. Lipunmyynti on käynyt vilkkaana koko alkuvuoden jo julkaistuihin konsertteihin.

Juhlaviikkojen klassisen musiikin konsertit kuullaan Musiikkitalolla 15.8.-1.9.2024.


Lue lisää tapahtumauutisia.