Urheilu

Interview

Grail Quest -pelifestari tulee Turkuun

E-urheilu eli eSports kasvaa tällä hetkellä kaikilla mittareilla mitattuna. Lajin kiinnostavuus, seuraajien määrä, kilpailujen palkintorahat sekä mainostamiseen käytetyt eurot ovat kasvussa.

Katso tarjolla olevat liput

Tulevaisuuden tapahtumaurheilu eSports ja Grail Quest

E-urheilu eli eSports kasvaa tällä hetkellä kaikilla mittareilla mitattuna. Lajin kiinnostavuus, seuraajien määrä, kilpailujen palkintorahat sekä mainostamiseen käytetyt eurot ovat kasvussa. Lajin kasvu näillä mittareilla ei kuitenkaan ole muutamaa prosenttia vuodessa, vaan puhutaan kymmenistä prosenttiyksiköistä. ESports-ilmiö paisuu maailmalla, mutta myös Suomessa, pienemmässä mittakaavassa tosin.

Miksi siis eSports ei ole noussut urheiluksi muiden urheilulajien rinnalle, ainakaan laajan yleisön mielestä? Tähän on varmaan monta syytä. Uskon isoimpana tekijänä olevan, että laji ei ole tavoittanut kunnolla yli 30-vuotiaiden ikäluokkaa. Ylipäänsä eSportsin suosio on kasvussa. Vuonna 2016 teetimme tutkimuksen, jossa eSports oli nuorten miesten parissa kolmanneksi suosituin urheilulaji, edelle menivät vain jääkiekko ja jalkapallo. Nuorten naisten joukossa myös yleisurheilu. Vuonna 2017 eSports on kivunnut jo toiselle sijalle ja ennusteiden mukaan eSports on seuratuinta urheilua vuonna 2027.

Onko aika kypsä eSports yleisötapahtumiin?

Ehkä. Tällä hetkellä järjestämme Turkuun pelaajien suurtapahtumaa nimeltä Grail Quest. Voidaan puhua hybriditapahtumasta, se ei ole vain urheilutapahtuma eSM-kisoineen, joita voi seurata jäähallin katsomosta tai perinteinen LAN-verkkopelitapahtuma, jonne voi tuoda oman tietokoneen ja pelata kavereiden kanssa läpi tapahtuman. Tässä tapauksessa se on molemmat.

Tapahtuma järjestetään Gatorade Centerissä ja sen tarkoitus on tarjota mahdollisuus kokea koko pelaamisen kirjo yhden viikonlopun aikana. Ohjelmassa on mm. uutuuspelien esittelyjä, kilpailuja, messut ja eSports SM-kisoja. Mukana ovat paitsi tietokone- ja konsolipelit, myös perinteiset kortti- ja lautapelit.

Tapahtuma pidetään syyslomaviikolla 19.–21.10. ja se on ikärajaton. Vaikka kyseessä eivät ole perinteiset lanit, ei niitä kuitenkaan ole unohdettu. Itselleen voikin lunastaa oman konepaikan ja tuoda paikalle tietokoneensa. Tapahtuma on ympärivuorokautinen ja sitä voi seurata livenä Elisan suoratoistopalvelussa.

Grail Quest

Eli mistään pienestä puuhailusta ei todellakaan ole kyse?

Grail Quest on ensimmäinen iso pelitapahtuma Turussa 10 vuoteen. Olemme hakeneet eSM-kisaoikeudet Suomen elektronisen urheilun liitolta kuudelle pelille kahdeksi vuodeksi ja tarkoituksena on luoda tapahtumasta vuosittain järjestettävä. Seuraava tavoite on toteuttaa puhdas katsojatapahtuma, kuten perinteisiä urheilukilpailuja on totuttu seuraamaan.

Miten eSportsiin suhtaudutaan? Kohtaako se ennakkoluuloja?

Monien on vaikea mieltää eSportsia urheiluksi, perusteluna on yleensä se, että siinä ei nouse syke. Toisaalta, nouseeko se sitten esimerkiksi ammuntalajeissa sen enempää? Jos aikoo pelata ammatikseen, pitää kuitenkin huolehtia itsestään ihan kuten perinteisenkin ammattiurheilijan. Lepo, ravinto ja henkinen puoli ovat yhtä tärkeitä. Eikä kukaan kykene pelaamaan päivässä kahdeksaa tuntia, jos on huonossa kunnossa.

Asenteet E-urheilua kohtaan ovat vähitellen muuttumassa. Jo nyt YLE näyttää iltaisin eSports-sisältöä ja armeijasta myönnetään urheiluvapaata eSports-kisoja varten siinä missä perinteisiäkin urheilukisoja varten. SEUL ry (Suomen elektronisen urheilun liitto) pääsi hiljattain Suomen Olympiakomitean jäseneksi ja alan kattojärjestön (IeSF) pyrkimyksenä on, että eSports olisi mukana vuoden 2024 Pariisin olympialaisissa.

– Ville Nikola