Musiikki

Tiedote

Samuli Putron konserttisarja Ateneumiin tammikuussa

Pienet rukoukset on lauluntekijä Samuli Putron ainutkertainen, audiovisuaalinen konserttisarja. Se tapahtuu Helsingissä, Ateneumin taidemuseossa, tammikuussa 2019. Ateneumiin räätälöityjä konsertteja on seitsemän kappaletta ja se on osa Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyä.

Katso tarjolla olevat liput

Kaikki alkoi oikeastaan vuonna 2009 kun Ateneumin tapahtumatuottaja Mika Väyrynen pyysi minua kuratoimaan talolle konserttisarjan joka koostuisi kotimaisten artistien keikoista. Näin tein. Sarjan nimeksi tuli tuolloin Keskeneräiset ja siinä esiintyivät Paula Vesala, Chisu, Asa ja Joose Keskitalo. Olin hatarassa elämäntilanteessa mutta kokemus jäi mieleeni hyvänä.

2017 Kun Mika oli Turun seikkailujensa jälkeen palannut taloon, istuimme alas ja rupesimme pallottelemaan ajatuksella että mitä tehtäis nyt. Syntyi ajatus omasta konserttisarjasta, sellaisesta jossa yhdistyisivät kuvat ja äänet ja sellainen ulottuvuus jota voisi kuvailla pyhäksi. Työnimeksi tarttui Pienet rukoukset.

Menin moikkaamaan keikkamyyjä Susa Nykästä ja ehdotin että mitä jos tehtäis jotain sellaista mihin ei ole valmista mallia. Susa suostui. Alkoi ideointi.

Tartuin niihin ihmisiin joihin luotan eniten. Syksyllä 2017 istuimme ravintola Roasbergissä ja sovimme  visualisti Panu Kontkasen ja valosuunnittelija Ilkka Riihikallion kanssa että syteen tai saveen mutta täysillä. Uutta musiikkia syntyi ryöpsähdellen. Silloin kun oli hiljaista oli todella hiljaista.

Kesällä 2018 lähdimme Kontkasen kanssa Viinijärvelle, itä-Suomeen. Olimme vuokranneet vanhan valistus-seurantalon. En vieläkään tiedä miten tuo sana kirjoitetaan. Olimme Viinijärvellä kolme viikkoa ja kasasimme konsertin rungon. Panu piirsi näyttämökuvia ja minä pyörittelin uutta ja vanhaa musiikkia erillaisiin järjestyksiin. Yritimme ajatella surround äänentoistojärjestelmän mahdollisuuksia koska äänisuunnittelija Kari Hyvärinen tuntui seonneen siihen tavalla josta ei näyttänyt olevan paluuta. Keksimme ajatuksen rukousten keräämisestä ja lopuksi kuvasimme ja äänitimme luurangon jonka olimme saaneet aikaan. Sitten menimme Joensuuhun ja vedimme niinsanotusti hirveet.

Paluu Helsinkiin aloitti tohinat. Kun tuotantopäätös saatiin Ateneumista, siirryttiin kohti aikatauluttamista ja tiedottamista. Niissä hommissa käryää hermot. Onneksi en ollut yksin.

Tämä konserttisarja on tehty yhdessä ihmisten kanssa ja ihmisille sitä ruvetaan esitttämään. Kysymys siitä onko tässä mitään järkeä nousee silloin tällöin mieleeni mutta niissä kohdissa raaputan niskaani ja ajattelen että yksi elämä perkele, koitetaan nyt käyttää se.

Tervetuloa Ateneumiin katsomaan Pienet rukoukset konserttisarjaa alkaen 15.1. 2019.

Samuli Putro

Pienet rukoukset

Konsertit koostuvat Samuli Putron uusista ja aiemmin julkaistuista kappaleista sekä yllättätyselementeistä. Konserttisarjan ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään myös kolme Putron kuratoimaa keskustelutilaisuutta otsikolla Kaupungin valot ja varjot. Tilaisuudet järjestetään Ateneum Bistrossa ja niitä johtaa Ateneumin kokoelmien erikoistutkija Anu Utriainen.

”Ajassamme musiikkia työnnetään ihmisille kuin kulutustavaraa. Pienet rukoukset seisoo vahvana esityksenä Helsingin keskustassa ja ihmiset tulevat sen luokse hiljentymään, vaikuttumaan ja saamaan elämäänsä jotain sellaista, jota hädin tuskin muistivat kaivanneensa, hiljaista viisautta”, kertoo lauluntekijä Samuli Putro.

Pienet rukoukset -konserttisarjan toteuttaa yhdeksänhenkinen työryhmä lavastaja Panu Kontkasen johdolla. Esitysdramaturgina toimii teatteriohjaaja Akse Pettersson.
Yleisö voi osallistua esitykseen lähettämällä omia, äänitettyjä rukouksiaan osoitteeseen [email protected]. Pienet rukoukset voivat olla esimerkiksi toiveita pelkoja tai haaveita ja niitä käytetään konsertin äänimaisemoinnissa. Rukoukset on lähetettävä äänitiedostoina ja niiden pituus on enimmillään viisi minuuttia.