Urheilu

Penkkiurheilua ja historian havinaa

Stadionilta sahattiin tuhansia penkkejä – perheet saapuivat kuin joulukuusta hakemaan.

Olympiastadion menee ensi vuonna valtavaan, vuoteen 2019 jatkuvaan remonttiin. Stadion-säätiö halusi osallistaa suomalaiset mukaan hyvästelemään nykymuotoista stadionia, ja loka-marraskuun taitteessa olikin konkreettinen mahdollisuus varmistaa stadionilta paikka – sahaamalla se itselle, maksua vastaan! Tuhannet vastasivat kutsuun, ja ”Penkkiurheiluviikosta” tuli huikea menestys.

 

– Alun perin ajatus oli, että tietysti penkit myydään kokonaisina. Se ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska penkit oli pultattu kiinni, ja ne olivat samalla osa vesikatetta. Jokainen reikä olisi täytynyt tukkia, muuten seurauksena olisi ollut vesivahinkoja, Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen kertoo.

Siten penkkiurheilun ystäville oli tarjolla penkkejä vain osina, rima kerrallaan.

– Ajattelin, että kuka ihme tänne tulee sahaamaan, tunnustaa Innanen – ja oli onnellisesti väärässä. Nimittäin ennen kun ensimmäinen sahauspäivä lokakuun lopussa alkoi, ihmisiä oli oven takana jonottamassa paikalle.

Tämän jälkeen Innanen kertoo ajatelleensa, että tuhat myytyä istuinta olisi jo hyvä määrä. 18 euron kappalehinnalla niistä kertyisi symbolisen mukava pohjakassa remontoidun stadionin varusteluun.

Markkinointijohtaja Marju Paju oli optimistisempi: hän teetti 5000 penkkiurheilukassia, jotta asiakkaat saisivat penkin osat kulkeutumaan stadionilta näppärästi eteenpäin.

Ja kassithan loppuivat kesken! Reilussa viikossa stadionilta matkasi eteenpäin peräti 6500 istuinta.

Lisäksi Vepsäläinen on varannut itselleen runsaasti penkkejä, joista syntyy ensi keväänä design-huonekaluja. Niiden tuotot, samoin kuin Lippupalvelun (Suomen Ticketmasterin) kautta syksyllä myytyjen penkkien tuomat tienestit, menevät lyhentämättöminä uuden stadionin hyväksi.

– Ainakin 10 000 ihmistä kävi paikalla, osa Ruotsista, Virosta ja Tanskasta asti. Moni tuli koko perheen voimin ja samalla piknikille, termarit kainalossa. Ihmiset olivat poikkeuksetta niin hyvällä tuulella, että parempaa tunnelmaa vanhan stadionin hyvästeille ei olisi voinut toivoa. Onhan se poikkeuksellista, että ihmisiä marssii Töölössä sahat olallaan, Innanen hymyilee.

Penkkiurheiluviikko

Penkkiurheiluviikko keräsi runsaasti innokkaita sahaajia Olympiastadionille. Kuva: Olympiastadion.

Olympiastadionin yhteistyökumppani Lippupalvelu myi lippuja tempaukseen yhden, kahden ja neljän tuolin paketeissa. Moni metsästi tiettyä paikkanumeroa, esimerkiksi syntymäpäivän tai pelinumeron mukaan. Lippupalvelu on Pro Stadion -kumppani eli mukana keräämässä rahoitusta pyhätön uusimiseen.

– Meillä on takana vuosikymmenien yhteistyö Olympiastadionin kanssa, ja totta kai meillekin on hyvin tärkeä asia, että stadionia saadaan kunnostettua ja uusittua. Tosi hienoa, että pystyimme tällä tavalla auttamaan, toteaa Lippupalvelun toimitusjohtaja Ari Kuokkanen.

Vähitellen myös penkkien uusiokäyttöaikeista kantautuu kuvitettua tietoa. Instagramiin voi julkaista omansa tägillä #muistojenstadion, ja stadion itse kokoaa tarinoita täällä [http://meltwater.fi/pages/stadion/muistojenstadion/##section2].

Joukossa on jo nyt mielenkiintoisia ratkaisuja. Vesa Thureson kirjoittaa kuvan kera näin: Sain vävyltä lahjaksi stadikan penkin osat ja isänpäivän (8.11) kunniaksi innostuin nikkaroimaan niistä penkin. Vaimo vähän ihmetteli, kun irrotin penkkiin jalat meidän Artekin tuoleista, mutta onneksi oli isänpäivä ja lopputulos oli hyvä ;)

– Lippupalvelu myy paljon muutakin kuin lippuja – aiemmin on kaupattu esimerkiksi piknik-koreja Pori Jazziin. Mutta maailmanlaajuisestikin on varmasti hyvin harvinaista, että lipunmyyntiyritys kauppaa vanhoja penkkejä, Kuokkanen hymyilee.

Eikä stadionin tyhjennysmyynti tähän lopu. Tätä kirjoitettaessa stadionin sivuilla (www.stadion.fi) paljastetaan päivittäin tuotteita, joita tullaan kauppaamaan 15.12. alkaen: omaksi on mahdollista hankkia vaikkapa pala aitoa juoksurataa, pukukoppien koruttomia naulakoita, 2005 MM-kisojen virallisia verhoja – ja onpa jotain kuulemma luvassa myös olympiavuodelta 1952.

Nyt myydyt puupenkit on asennettu paikoilleen 1990-luvun alun perusparannustöiden yhteydessä, ennen yleisurheilun EM-kisoja. Runsaassa 20 vuodessa niiden päältä on ehditty nähdä monenlaista, kokea riemun, liikutuksen, onnen ja pettymyksenkin hetkiä. Säässä kuin säässä. On eletty ja nautittu, hetkeksi arjesta irroittautuen.

Kun uusi, uljas stadion avataan 2019, penkkien tilalla ovat modernit kuppi-istuimet, ja jokaisen katsojan pään päällä on katto. Siinä kelpaa nauttia uusista elämyksistä.

Pian 80-vuotias Olympiastadion huilaa ja ehostautuu nyt hetken. Sitten tarina jatkuu.

Kirjoittaja: Pekka Mäntylä

Penkkiurheiluviikko