Uutiset

Esittelyssä

Parhaat joululevyt – 20 joulualbumia Suomesta ja maailmalta

Etsitkö listaa parhaista joululevyistä? Voit lopettaa etsinnät, tässä se on.

Lue kattava listamme parhaista joululevyistä kautta aikain ja virittele kaiuttimet asentoon.

Parhaat joululevyt -listaltamme löytyy 20 poimintaa tunnelmallisimmista, rakkaimmista ja raikkaimmista joululevyistä. Mukana ovat parhaat suomalaiset joululevyt, ikonisimmat joulun klassikot sekä uuden ajan joulualbumien parhaimmisto. Lue lista ja tallenna lempparit omalle soittolistallesi!

P.s. Haluatko kuunnella joulumusiikkia livenä? Kurkkaa kaikki joulukonserttimme täältä.

P.p.s. Etsitkö joululahjainspiraatiota? Katso suosituksemme kuusen alle täältä.

Parhaat suomalaiset joululevyt

Leevi and The Leavings – Varasteleva Joulupukki (1990)

Suomalaisen mielenmaisemaan lähtemättömän vaikutuksen tehnyt Leevi and The Leavings juhli joulua tyylilleen uskollisena vuonna 1990-julkaistulla Varasteleva joulupukki -albumilla. Vuoden 1995 uudellenjulkaisulla on mukana myös klassikko Jouluaattona kännissä.

Albumi on mainion jouluinen, muttei unohda bändille ominaiseen tapaan käsitellä myös ylikaupallisuutta ja elämän karikoita. Mustalla huumorilla höystettynä tietenkin.

Saara Aalto – Enkeleitä (2011)

Saara Aallon ensimmäinen joululevy Enkeleitä on vuodelta 2011. Albumilla on hurmaava kokoelma kauneimpia joululauluja sekä Saaran oma Enkeleitä-kappale. Saaran kuulaan ja vahvan äänen lisäksi albumilla kuullaan Linda Lampeniuksen ja Tomi Metsäkedon vokaaleja.

Saara Aalto kiertää joulunalusaikaan taas Suomessa Enkeleitä-albumin hengessä. Katso kaikki konserttipaikat täältä.

Juice Leskinen Slam – Kuusessa ollaan (1991)

Sika – tralla-la laa-la-laa… Kyllä, satiirinen klassikko Sika löytyy tältä levyltä. Kokonaisuus sisältää kokoonpanon versiointeja tunnetuista joulukappaleista sekä Juice Leskisen itse kirjoittamia kappaleita.

Raskasta Joulua – Raskasta Joulua (2013)

Raskasta Joulua -projekti on kasvanut vuoteen 2023 valtakunnalliseksi käsitteeksi. Vaihtuva solistikokoonpano kiertää joulunalusaikaan konsertoimassa ympäri Suomea, on levyttänyt useita studioalbumeita ja näkyy myös telkkarissa.

Raskasta joulua tulkitsee vuoden 2013 triplaplatinaa myyneellä Raskasta Joulua -albumillaan joulun klassikkotunnareita. Solisteina kuullaan mm. Antti Railiota, Jarkko Aholaa, Marco Hietalaa, Ari Koivusta ja Tony Kakkoa.

Raskasta joulua kiertää taas – nappaa liput Hämeenlinnan konsertteihin täältä.

Viikate – Vuoden synkin juhla (2001)

Viikate tulkitsee joulun aikaa mustien lasien läpi. Vuonna 2001 julkaistulla albumilla on mukana kolme synkempää jouluklassikkoa; Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja Suojelusenkeli kaikuvat Viikatteelle ominaisin raskain sävelin. Muut kappaleet ovat Viikatteen omaa tuotantoa, ja kuullaanpa levyllä myös Kotiteollisuus-solisti Jouni Hynystä.

Kaihon Karavaani – Kaihon Karavaanin joulu (2020)

Tuure Kilpeläisen kanssakin meritoituneen Kaihon Karavaanin aurinkoisia ja svengaavia säveliä voi mainiosti sovittaa talven riemujuhlaan! Jos etsit kevyempää ja valoisampaa tulkintaa joulukappaleista, tämä on oiva vaihtoehto. Kilpeläisen lisäksi albumilla kuullaan vokaaleja mm. Ressu Redfrodilta, Mariskalta, BESSiltä ja Knipiltä.

Tsekkaa myös Kaihon Karavaanin joulukonserttikiertue lähde kuuntelemaan biisit tänä vuonna myös livenä. Kiertuepaikkakunnat ja liput löydät täältä.

Laura Voutilainen – Minun tähteni (2019)

Laura Voutilaisen Minun tähteni säteilee kuin artisti itse. Levyllä kuullaan hieman uudenlaista joulun tunnelmaa, jota siivittää SuomiLove-telkkariohjelmastakin tuttu Higher Ground Gospel -kuoro. Albumi hiihtelee syväluotaavan suomalaisesta pyrystä aina riehakkaan riemukkaille hangille Harlem-tyyliin.

Laura Voutilaisen Minun tähteni kirkossa -joulukonserttikiertue kaikuu tänä vuonna Suomen kirkoissa. Kiertuepaikkakunnat ja liput löydät täältä.

Klassikkosarjan parhaat joululevytykset

Frank Sinatra – A Jolly Christmas from Frank Sinatra (1957)

Legendaarisen Frank Sinatran joulualbumi lämmittää sielua kuin takka. Klassikkoteos on Sinatran ensimmäinen täyspitkä joulualbumi. Se pitää edelleen pintansa suosituimpien joululevyjen sarjassa ja keikkuu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen albumilistoilla. Jazzahtava tunnelma, samettinen Sinatran ääni sekä rauha – niistä aineksista on oikea joulun tunnelma tehty!

The Beach Boys – The Beach Boys’ Christmas Album (1964)

Parhaimmaksi rock-joulualbumiksikin tituleerattu The Beach Boys’ Christmas Album on joulun varmoja suosikkeja. Vokaaliharmonioistaan ja 60-luvun rock-hengestään tunnettu The Bech Boys laittaa joulujalalla koreaksi ja hemmottelee kuulijaa omilla jouluteemaisilla biiseillään sekä rock-sovituksilla tunnetuista joulukappaleista.  

Johnny Cash – The Johnny Cash Family Christmas (1972)

Suloääninen country-laulaja Johnny Cash ei esittelyjä kaipaa. Mutta tiesitkö, että Cash on tehnyt joulumusiikkia? The Johnny Cash Family Christmas on miehen toinen joulualbumi kaikkiaan neljästä laatuaan.

Levyllä kuullaan klassikoita, kuten Jingle Bells, sekä Cashin ja muiden säveltäjien levylle tekemää tuotantoa. Äänessä ovat Cashin lisäksi mm. June Carter Cash, Tommy Cash ja Marshall Grant.

Kenny G – Miracles: The Holiday Album (1994)

Virtuoosimainen saksofonisti Kenny G lurittelee kuulijan suoraan joulun tunnelmaan. Levy oli vuosina 1994-1996 USA:n myydyimpiä joulualbumeita ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti jo reippaasti yli 7 miljoonaa kappaletta. Levyllä kuullaan rakastettuja joulukappaleita sekä Kenny G:n omaa tuotantoa.

Bob Dylan – Christmas in the Heart (2009)

Ajallisesti vuonna 2009 julkaistu Bob Dylanin Christmas in the Heart ei ehkä ole vielä kivunnut klassikkojen vitriiniin, mutta olkoon Dylanin tuotanto, vuosikymmeneltä miltä hyvänsä, klassikkokategoriassa jo ihan artistin takia.

Juutalaisesta kasvatuksestaan huolimatta Bob Dylan on sanonut joulumusiikin olevan kaikkia jollain tavalla yhdistävää musiikkia. Nauti sinäkin Dylanin joulutunnelmasta!

Useita esittäjiä – A Very Special Christmas (1987)

Jouluteemainen A Very Special Christmas -albumisarja on tukenut useilla julkaisuillaan Special Olympics -järjestön toimintaa. Albumisarjasta ensimmäinen julkaistiin vuonna 1987, ja levyllä kuullaan 15 kappaleen verran ehtaa joulun tunnelmaa mm. Whitney Houstonin, Stevie Nicksin, U2:n ja Madonnan sävelin.

Bing Crosby – Christmas (1945)

Maailman ensimmäisiin kulttuurillisiin ikoneihin lukeutuva Bing Crosby on virittäytynyt joulun tunnelmiin takavuosina lukuisilla jouluteemaisilla julkaisuillaan. Tällä kokoelmalevyllä on mukana myös Crosbyn legendaarinen White Christmas -versiointi, joka kuultiin ensimmäistä kertaa The Kraft Music Hall -radio-ohjelmassa vuonna 1941. Crosbyn White Christmas -singlejulkaisu on arvioitu maailman eniten myyneeksi singleksi, myyntilukujen kivuten huiman 50 miljoonan kappaleen rajapyykin yli.

2000-luvun parhaat joulualbumit

Justin Bieber – Under the Mistletoe (2011)

Teinipopin ikoni Justin Bieber helli teinipopin janoista yleisöä Under the Mistletoe -joululevyllään. Levyn vierailijalistassa vilisee myös muita uuden ajan ykkösnimiä Busta Rhymesistä Mariah Careyyn. Jos etsit joulun tunnelmaa paketoituna ehtaan pop-pakettiin, tämä on valintasi.

Taylor Swift – The Taylor Swift Holiday Collection (2007)

Taylor, Taylor, Taylor. Tätä nimeä on kuullut viime aikoina suunnasta jos toisesta. Ja tänä jouluna kuullaan taas! Swiftin kädenjäljessä näkyi vielä toisen milleniumin alkupuolella vahva country-musiikin kaiku, ja mielestämme se sopii joulukappaleille kuin lakki tontun päähän.

Kuuden kappaleen pidennetyllä EP:llä kuullaan cover-versiointeja sekä kahden kappaleen verran Swiftin omia biisejä.

John Legend – A Legendary Christmas (2018)

Uransa muiden artistien hittitehtailijana aloittanut John Stephens tunnetaan parhaiten John Legendinä, 2000-luvun yhtenä menestyneimmistä ja arvostetuimmista artisteista. A Legendary Christmas on Legendin ensimmäinen joulualbumi, joka ammentaa biisilistalleen niin klassikoita kuin Legendin omia kappaleitakin. Albumi pokasi julkaisuvuonnaan myös Best Traditional Pop Vocal Album -Grammy-pystin. Laita levy kuunteluun!

Mariah Carey – Merry Christmas (1994)

All I Want for Christmas is You… Soiko jo päässä? Kaikki tietävät tämän kappaleen, koska sitä on vuosien varrella ehditty luukuttaa joka paikassa. Eikä turhaan, onhan se aivan älyttömän tarttuva ja jouluinen. Ja niin on koko albumikin, jolta sinkku lohkaistiin. Jouluklassikoiden palkintosijoille kivunnut albumi valloitti albumilistojen kärjet maailmanlaajuisesti.

Michael Bublé – Christmas (2011)

Michael Bublén joulualbumit Let it Snow ja Christmas ovat vakiintuneet tämän vuosituhannen puolella lähes virallisiksi joulun ääniraidoiksi. Christmas-albumilla kuullaan versiointeja klassikoista kuten White Christmas ja Jingle Bells. Mukana on myös Bublén kynänjälkeä, jota kuullaan sovitusten lisäksi myös miehen omassa Cold December Night -kappaleessa.

Bublén samettinen ääni laittaa 100 % varmuudella lumihiutaleet putoilemaan taivaalta ja joulupukin reen lentämään.

Sufjan Stevens – Songs for Christmas (2006)

Yhdysvaltalainen indie-artisti Sufjan Stevens helli maailmaa julkaisemalla lähipiirilleen äänittämiään jouluaiheisia lauluja. Viiden kappaleen mittaisen jouluisen EP:n biisit on äänitetty vuosina 2001-06. Mukana on Stevensin hurmaavan ryppyisiä tulkintoja joulun klassikoista sekä artistin omia joulubiisejä, jotka ovat maustettu hassuilla jutuilla ja huumorilla.


Tunnelmalliset artistien joulukonsertit - katso lisää
Löydä joululahjaideat

Lue lisää tapahtumauutisia.