Urheilu

Mistä siinä vapaaottelussa on oikein kyse?

Mistä siinä vapaaottelussa on oikein kyse?

Vapaaottelu (englanniksi MMA eli Mixed Martial Arts) on kiistatta yksi viime vuosien puhutuimmista ja huomiota herättäneimmistä urheilulajeista, joka on vakiinnuttanut asemansa urheilumaailman adrenaliinipitoisimmassa kärjessä. European Fighting Challenge tuo nyt ensimmäistä kertaa Euroopan parhaat vapaaottelijat saman katon alle, kun uusi vapaaottelupromootio järjestää historian ensimmäisen tapahtumansa Espoon Metro Areenalla lauantaina 1. lokakuuta. Ensimmäisen tapahtuman ottelukortti muodostuu suomalaisten huippuottelijoiden kohdatessa kansainvälistä mainetta niittäneitä tähtiä niin Euroopasta, Brasiliasta, Australiasta, Japanista kuin Yhdysvalloistakin. Illan pääkamppailuissa UFC-konkarit Tom Niinimäki ja Yhdysvaltojen Johnny Bedford ottavat mittaa toisistaan.

Vapaaottelu mielletään usein maskuliiniseksi painiksi, jossa toinen toistaan salskeammat gladiaattorit yrittävät hinnalla millä hyvänsä päihittää toisensa. Tarkemmin katsoen se on yksi taitoa vaativimmista urheilulajeista, jossa jokainen ottelutapahtuma muodostaa oman tarinansa. Ottelijoille kohtaamiset ovat ammatin elinehto ja voittaminen ja häviäminen kysymys elämästä ja kuolemasta. Tämä tekee jokaisesta ottelusta eräänlaisen valtataistelun – voitolla poistut kehästä kuninkaana, häviö jää eloon ikuisiksi ajoiksi. Asetelma luo adrenaliinia nostattavat lähtökohdat – astuessaan kehään sekä ottelija että tuhatpäinen yleisö tiedostavat tulevien minuuttien riskit.

Mikä tekee illasta vielä erityisemmän, tapahtuma rakentuu useista toinen toistaan vauhdikkaammista otteluista, joista jokainen tarjoaa katsojille uniikin ja erilaisen elämyksen. Otteluissa kohtaavat erilaisten kulttuurien lisäksi erilaiset taktiikat, tyylilajit ja tekniikat, mikä takaa jo lähtökohtaisesti monipuolisen draaman kaaren koko illaksi. Monipuolinen repertuaari nostaa illan viihdearvoa ja erottaakin sen muista urheilutapahtumista – yksittäisen 60 minuuttisen sijasta voit samalla kertaa nähdä jopa kymmenen kohtaamista. Kymmenen erilaista ottelua, tuplasti erilaisia ottelijoita. Kymmenen mahdollisuutta. Kymmenen syytä tulla paikalle.

Idea European Fighting Challengen perustamiseen lähti nimenomaan ajatuksesta, että katsojille halutaan tarjota kokonaisvaltaisen viihde-elämys yksittäisen urheilutapahtuman sijaan. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda yhteen yksi maailman nopeimmin kasvavista urheilulajeista ison tapahtuma-areenan suomien elementtien; valojen, äänien ja grafiikan kanssa. Tavoitteena on luoda näin viimeistelty kokonaisuus, joka tarjoaa sekä vannoutuneille lajifaneille että ensikertalaisille upean elämyksen.

Ja juuri se tekee vapaaottelusta niin erityistä. Lopputulosta on mahdoton ennustaa, mutta tyrmäyksen tuottama tunnereaktio on taattu. Ennalta-arvaamattomuus koukuttaa ja vie katsojan uuteen maailmaan, täysin uudelle viihteen tasolle.

Lippuja Euro FC tapahtumaan 1.10. Espoo Metro Areenalla: http://bit.ly/2bUiz6r

Euro FC

 

— Eeva Aaltonen, Euro FC Account Manager