Musiikki

Liverpool vierailee Suomessa viikonloppuna – ”Aika hyvä määrä punaisia saapumassa katsomoihin”

Liverpoolin Suomen kannattajayhdistyksen, OLSC (Official LFC Supporters Club) Finlandin puheenjohtajan Aki Welanderin kesäkuinen maanantai sujui tavalliseen tapaan ennen päivän uutispommia. Hän oli ajamassa autoa työmatkalla, kun yhtäkkiä hänen puhelimensa soi. Welanderin saamat uutiset eivät olisi voineet olla parempia: hän kuuli vaimoltaan, että Liverpool FC saapuisi elokuun ensimmäinen päivä Helsingin Olympiastadionille ottamaan mittaa Suomen suurimmasta, Helsingin Jalkapalloklubista.

– Hyvä, että vaimo soitti. Nimittäin vajaat viisi minuuttia sen jälkeen soitti ensimmäinen toimittaja, joka kyseli fiiliksiä ja reaktioita, Welander kertoo.

Welander oli luonnollisesti riemuissaan kuultuaan suosikkiseuransa saapuvan Suomeen. Hetken aikaa asiaa pohdiskeltuaan hän kuitenkin havahtui miettimään, kuinka paljon työnsarkaa rakkaan seuran saapuminen hänelle aiheuttaisi.

– Ensin tuli ihan järjetön into ja fiilikset olivat ihan katossa. Heti perään tuli sellainen olo, että.. miten sen kuvailisi? Voi Venäjä!

Tajusin, mitä duunia se vaatisi meiltä, Welander nauraa.

Töitä järjestelyissä tosiaan riitti. Welanderin piti muun muassa hoitaa OLSC:lle oma katsomonosa ja järjestää oheistapahtumaa ennen ottelua esimerkiksi muista Pohjoismaista saapuville kannattajille.

– Puhutaan aika isoista hommista, mitä joutuu tekemään palkkatyön ohella, työläisenä päivittäin puurtava Welander sanoo.

– Illat ja yöt menevät sitten välillä näiden (OLSC:n hommien) parissa.

Kun tieto Liverpoolin saapumisesta julkaistiin, samalla myös Welanderin sähköposti täyttyi viesteistä. Kannattajat kyselivät häneltä esimerkiksi lippujärjestelyistä, katsomoista ja etukäteen järjestetystä ohjelmasta.

– Suomalainen periluonne on sellainen, että heti pitää saada tietää kaikki, mitä silloin tapahtuu.

Welanderin mukaan viikonlopun tapahtumiin on ajateltu tulevan noin 500-1000 kävijää, mutta määrä voi olla runsaasti suurempikin. Suurin merkitys on sillä, millainen ilma tulevana lauantaina on.

– Säällä on todella iso merkitys. Jos on todella huono sää, ihmiset lähtevät paljon huonommin liikenteeseen. Jos taas on hyvä keli, siellä voi yhtäkkiä olla kulkueessa se 5000 ihmistä. Se ei ole pitkä matka mikä pitää talsia, sen jaksavat pienemmätkin. Se ei ole mitään älytöntä huutokulttuuria, missä jengi on ihan naamat. Se on enemmänkin perus jalkapallokulttuuria, mitä yritämme koko ajan rakentaa, Welander painottaa.

Helsingin Olympiastadionille voidaan lauantaiksi odottaa saapuvan useita satoja Liverpoolin kannattajia. Vaikka Poolin kannattajaryhmällä on Suomessa vain noin 400 virallista jäsentä, siihen päälle voidaan lisätä myös epäviralliset jäsenet, kuten perheenjäsenet, ystävät ja satunnaiset kannattajat. Liverpoolin kannattajia on saapumassa lauantaina paikan päälle myös muista Pohjoismaista, kuten Ruotsista ja Norjasta.

– Olin heihin (muiden Pohjoismaiden puheenjohtajiin) yhteydessä heti kun kuulin asiasta. Ruotsista ei osattu sanoa paljonko tulee ihmisiä, mutta siellä on olemassa kuitenkin useita kymmeniä tuhansia faneja. Se on hajaantuneempi kokonaisuus. Sitä, tuleeko sieltä viisi vai viisisataa, on vaikea arvioida. Norjasta sanottiin, että jos kaksi kourallista tulee, niin he ovat tyytyväisiä. Siitä pelistä on kuitenkin enää viikko kauden alkuun ja Norjasta lähtevät omat koneet kohti Liverpoolia, se on todella iso juttu siellä. Se on ammattimaista toimintaa, mitä he tekevät siellä, Welander selittää.

– Kyllä sinne on aika hyvä määrä saapumassa punaisia katsomoon.

Viime kauden päätteeksi Liverpoolin legendaksi noussut keskikenttäpelaaja Steven Gerrard jätti seuran. Tällä hetkellä joukkueesta ei ole löydy kannattajien varsinaista suosikkia, mutta Welanderin mukaan jokaisella yksilöllä löytyy oma lempipelaajansa.

– Ei meillä ole mitään sellaisia virallisia suosikkeja. Kaikilta löytyy omat. Itselläni se on Lucas Leiva jostain kumman syystä, niin se on ollut aina, Welander naureskelee.

Welanderin mukaan ainakin Roberto Firmino, Danny Ings sekä hiljattain seuraan Aston Villasta saapunut hyökkääjä Christian Benteke ovat mielenkiintoisia uusia hankintoja, joiden esitykset kiinnostanevat monia seuran kannattajia – ja miksei tavallista jalkapallofaniakin.

 

HJK:n ja Liverpoolin välinen ottelu pelataan lauantaina 1.8. Helsingin Olympiastadionilla. Ottelu alkaa klo 19.30. Liput http://bit.ly/1OS94PE