Urheilu

Kisatunnelman koostumus

Pidän urheilijoista, jotka näyttävät tunteensa. Pidän urheilijoista, jotka onnistuessaan viestittävät koko olemuksellaan tunteensa. Tuulettavat, ilmeilevät, hyppivät, kiljuvat. Pidän urheilijoista, jotka epäonnistuessaan näyttävät nekin tunteet. Ihmisistä, jotka tekevät itselleen tärkeää asiaa täysillä ja tunteella. Sitä on antoisaa seurata.

Onnistuminen ei ole sama kuin voittaminen, eikä epäonnistuminen tarkoita aina neljää sakkoa ensimmäisellä ampumapaikalla tai kaatumista radan haastavimmassa laskussa. Jollekin onnistuminen on uran ensimmäinen nolla-ammunta tai kauden paras hiihto. Yhdelle se on ensimmäinen maailmancupin piste, toiselle ensimmäinen palkintopallisijoitus, kolmannelle jotain ihan muuta. Jokainen urheilee omista lähtökohdistaan, omilla tavoitteillaan.

Jokainen kisa, jokainen tuloslista on täynnä tarinan paloja. Ne tarjoavat pienen kurkistuksen huippu-urheilijan elämään. Aina ei kulje silloin kuin urheilija toivoisi, aina ei osu silloin kuin pitäisi, mutta tarina jatkuu. Ampumahiihto on kiehtova laji täynnä kiehtovia tarinoita. Näkeehän ne kisat ja tarinat televisiosta. Tuon lauseen kuulee usein, kun houkuttelee ihmisiä kisakatsomoon. Ampumahiihto on tv-viihdettä parhaasta päästä. Kotikatsomossakin kokee elämyksiä, mutta samalla jää kuitenkin niin paljosta paitsi verrattuna siihen että olisi paikan päällä.

Kisatunnelma on jotain, jota ei voi selittää – se pitää kokea itse. Kuitenkin meidän tapahtumaa myyvien olisi se osattava selittää. Olisi pystyttävä löytämään sanat jännityksen, odotuksen, yhteisöllisyyden, jaettujen ilojen ja epäonnistumisten täyttämälle tunteiden ja elämysten sekamelskalle, jota kisatunnelmaksi kutsutaan. Sille, kun elää osana yleisöä ampumahiihtoa päätähtien suoritusten mukana. Sille, kun voi jakaa kaiken sen paikallaolijoiden kanssa. Kirota ohilaukauksia ja hurrata osumia, jännittää hiihtovauhdin riittämistä ja miettiä suksien luistoa. Sille, kun saa spekuloida ja fiilistellä.

MM-kisojen lipunmyyntitiedot kertovat, että aika moni ajattelee samoin. A1-katsomo on jo täyteen varattu silloin, kun pikakisojen mitaleista kilpaillaan 7. maaliskuuta. MM-tapahtuma on rakentunut vuosien ajan kulisseissa. Kenraaliharjoitukset on pidetty päätähtien kanssa maailmancupissa, estradia eli stadionia on kehitetty entistäkin toimivammaksi. Viihtyminen ei jää puitteista kiinni.

Niin meillä järjestäjillä kuin urheilijoillakin työ on vielä hieman vaiheessa. Kun MM-kilpailut 4. maaliskuuta Joensuun torilla näyttävästi avataan, Pohjois-Karjala on hiihtourheilumaailman keskipiste 11 päivän ajan. Silloin meidän järjestäjien MM-tarina huipentuu. Siihen yhdistyvät urheilijoiden tarinat ja lukuisat tunteet. Silloin me kaikki asianosaiset elämme ampumahiihtoa, elämme yhteistä MM-kisahuumaa. Nautimme ampumahiihdosta, nautimme kisahuumasta. Luomme kisatunnelman ja hengitämme sitä.

Tule luomaan, kokemaan ja jakamaan kisatunnelmaa huikean jännittävän ja moniulotteisen lajin parissa!


Heidi Lehikoinen


Kirjoittaja on ampumahiihdon MM-kilpailuiden viestintäpäällikkö, hiihtourheilun ystävä ja kisatunnelmaihminen.