Uutiset

Esittelyssä

20 parasta joululaulua – ultimaattinen joululaululista

Etsitkö biisejä, joilla siivität itsesi, pikkujouluporukkasi tai perheesi joulun tunnelmaan? Ei tarvitse etsiä pidemmältä – tässä tulee ultimaattinen joululaululista, josta löytyy jotain joka makuun!

Joululaululista – popista metalliin ja klassikoihin

Joululaulujen kirjo on laaja. Tavaraa löytyy aina purkkapopista heviin ja herkistelystä joulun klassikoihin. Katso koko lista ja tallenna lempparit omalle soittolistallesi.

Popin helmiä

Ariana Grande – Santa Tell Me

Nykyajan popin ikoniksi asemoitunut Ariana Grande julkaisi Santa Tell Me -kappaleen vuonna 2014. Kappale on Granden Christmas Kisses -EP:n Japani-version bonus track, mutta se julkaistiin myös musiikkivideon kera itsenäisenä julkaisuna. Biisi nakutteli itsensä biisilistojen kärkeen maailmanlaajuisesti. Täydellinen pop- ja R&B-joulubiisi!

Destiny’s Child – 8 Days of Christmas

Ysärin ja vuosituhannen vaihteen kuumin kokoonpano tonttuasuissa ja rakastuneissa joulutunnelmissa? Yes, please! Destiny’s Childin 8 Days of Christmas on sinkkulohkaisu samannimiseltä joulualbumilta vuodelta 2001.

Britney Spears – My Only Wish (This Year)

Teinipopin huumaa, joulun taikaa ja rakkauden haikailua. Vuonna 2000 julkaistulla My Only Wish (This Year) -biisillä Britney Spears pyytää joulupukkia löytämään tälle rakkauden joulun pyhinä. Biisi julkaistiin alun perin kokoelma-albumilla Platinum Christmas, joka muuten kokoaa samalle lätylle huikean kattauksen aikansa huippunimiä Christina Aguilerasta NSYNCiin ja Santanasta Whitney Houstoniin.

Justin Bieber – Mistletoe

Muistatko, kun Justin oli teini ja joulu taianomainen? Vuonna 2011 julkaistu Mistletoe on sinkkulohkaisu Justin Bieberin toiselta studioalbumilta ja ensimmäiseltä joululevyltä Under the Mistletoe. Biisi on taattua tarttuvaa poppia, ja sanoitukset vievät kuulijan mistelinoksan alle Justinin seuratessa sydäntään kuin kolme tietäjää seurasivat tähteä.

Sia – Snowman

Mestarillisen laulaja-biisinkirjoittaja Sian Snowman julkaistiin vuonna 2017. Biisi polveilee hurmaavalla poljennolla kertoen kenties vertauskuvallisesti häilyväisestä rakkaudesta, höystettynä tietenkin joulun tunnelmalla ja lumiukoilla.

Rock-joululaulut & metallista hartautta

Tom Petty and The Heartbreakers – Christmas All Over Again

Kehitysvammaisten Special Olympics -urheilujärjestön tukemista varten vuonna 1992 julkaistu A Very Special Christmas 2 -kokoelma-albumi sisälsi huikean kattauksen meheviä nimiä, kuten Frank Sinatra, Boyz II Men ja Sinéad O’Connor. Albumin ykkösbiisin Christmas All Over Again toimitti rock-yhtye Tom Petty and The Heartbreakers. Biisi kuultiin myös legendaarisen Yksin kotona -elokuvan kakkososassa.

Lacuna Coil – Naughty Christmas

Vuonna 2016 julkaistu italialaisen Lacuna Coilin pahaenteinen Naughty Christmas on veistelty sellaisesta sadusta, jossa lempeää joulupukkia ei näy, vaan jossa eläimenkaltainen Krampus vaeltelee pitkin maita ja mantuja raahaten tuhmia lapsia rangaistavaksi. Muistakaa olla kilttejä!

King Diamond – No Presents for Christmas

Jos joulun aikaan haluaa suhtautua pienellä huumorilla, käännä nupit kaakkoon ja laita King Diamondin No Presents for Christmas soimaan. Biisi näki päivänvalon vuonna 1988 julkaistulla The Dark Sides -EP:llä ja sanoituksissa kuullaan joulupukin avuntarpeista, joihin muut satuhahmot eivät nukkumiseltaan ja sherrynjuonniltaan tohdi vastaamaan. Päälle vielä jyräävät riffit ja King Diamondin demoniset kiekaisut – kas tässä meille joulun metallista hupailua.

AC/DC – Mistress for Christmas

Jatketaan huumorilinjalla. The Razor’s Edge -albumilla 1990 julkaistu Mistress for Christmas ivailee Donald Trumpin pettämisskandaalille, joka oli tuolloin uutisotsikoissa kuumaa kamaa. Härskiä? Kyllä. Jouluista? Kyllä. Hauskaa? Kyllä, kyllä, kyllä.

Type O Negative – Red Water (Christmas Mourning)

Joulun aika ei aina ole pelkkää riemua ja yhdessäoloa. Goottimetallin airut ja kuningas Type O Negative tutkiskelee vuonna 1996 julkaistulla October Rust -albumilla kuullussa Red Water (Christmas Mourning) -biisissä niitä vesiä, joilla joulun aika tuo mieleen täältä jo lähteneet. Type O Negativen mustanhohtoinen äänimaisema on omiaan pimeään vuodenaikaan.

Vahvat vokalistit joulun äärellä

Michael Bublé – It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas

Jos joku olisi nimittämässä joulun kuningasta, Michael Bublé olisi loistava ehdokas kruunulle. Pehmeä-ääninen Bublé tulkitsee vuonna 1951 kirjoitetun It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas -kappaleen sielua ja sydäntä lämmittävällä herkkyydellä. Biisi on Bublén 2011 julkaistun huimat listasijoitukset ja myyntiluvut keränneen Christmas-albumin avausraita.

Teemu Roivainen – Pohjolan joulu

Samettista vokalisointia ja suomalaista hartautta, niistä on Pohjolan joulu tehty. Tangokuninkaana kansan tietoisuuten ponnahtanut Teemu Roivainen julkaisi Pohjolan joulu -albumin 2016. Nimikkobiisin lisäksi albumilla kuullaan mainio paketti kevyesti melankoliseen mutta toiveikkaaseen pohjalaiseen mielenmaisemaan soveltuvaa joulumusiikkia.

Céline Dion – Happy Xmas (War Is Over)

John Lennonin, Yoko Onon ja The Harlem Community Choirin vuoden 1971 Happy Xmas (War Is Over) saa uutta väriä upeaäänisen Céline Dionin käsittelyssä. Dionin versio julkaistiin vuonna 1998 osana hänen These Are Special Times -abumiaan. Alkuperäinen versio protestoi Vietnamin sotaa vastaan, Célinen tulkinta on kunnianosoitus ajan hengelle.

Vesa-Matti Loiri – Varpunen jouluaamuna

Topeliuksen suomalaisille erittäin tuttu runo Varpunen jouluaamuna on saanut monta versiointia laulumuotoon, joista tunnetuin lienee Otto Kotilaisen sävellys. Sovituksia ja tulkintojakin on kuultu runsain mitoin, muun muassa Saara Aallolta, Diandralta, Club for Fiveltä, lauluyhtye Rajattomalta ja Elastiselta. Valitsimme listalle Vesa-Matti Loirin version, valitse sinä omalle listallesi suosikkitulkintasi!

Frank Sinatra – Have Yourself A Merry Little Christmas

Hugh Martinin ja Ralph Blanen Meet Me In St. Louis -musikaalia varten kirjoittama Have Yourself A Merry Little Christmas on vakiinnuttanut paikkansa joulukappaleiden klassikkona, ja sadat artistit ovatkin tulkinneet ja sovittaneet kappaleen omaan tyyliinsä.

Ikonisen Frank Sinatran versio vuodelta 1947 sekä uusintaversio muokatuilla lyriikoilla vuodelta 1957 ovat omaa luokkaansa. Sinatran ääni on verraton.

Joulun klassikot – kaikki tietävät nämä!

Mariah Carey – All I want for Christmas Is You

Tämä ansaitsee jo paikkansa klassikkojen vitriinissä. Mariah Careyn 1994 julkaistu All I want for Christmas Is You -kappale sekä Merry Christmas -albumi kahmivat listasijoituksia ympäri maailmaa julkaisuvuonnaan ja ovat pitäneet pintansa kärkisijoilla vuosi toisensa perään. Vuonna 2018 All I Want for Christmas Is You muun muassa rikkoi ennätyksen Spotifyn yhden päivän aikan kuunnelluimman biisin kohdalla – kappaletta striimattiin 25.12.2018 huimat 11 miljoonaa kertaa Spotify-suoratoistopalvelussa.

Howard Blake – Walking in the air

Lumiukko-animaatioelokuvaa varten 1982 sävelletty Walking In The Air on rakastettavan tuttu joulunajan sävellys. Kappale on kirvoittanut useita cover-versiointeja, muun muassa sinfonisen metalliversion Nightwish-yhtyeen toimesta.

José Feliciano – Feliz Navidad

Feliz Navidad on tuttu kappale varmasti jo peruskoulun joulujuhlista. Kappaleessa perinteinen espanjalainen joulun- ja uudenvuodentoivotus paketoidaan sydämelliseen lahjapaperiin ja riemukkaaseen joulutunnelmaan. José Felicianon vuoden 1970 levytys Feliz Navidadista sai paikan Grammy Hall Of Famesta vuonna 2010.

The Temptations – Silent Night

Jouluyö, juhlayö (saks. Stille Nacht, heilige Nacht) lienee maailman tunnetuimpia joululauluja. Sävellys ja sanoitus ovat 1800-luvun alun Saksasta, mutta yhä vuonna 2023 kappaleesta kuullaan uusia versioita. Amerikkalaisen soul-lauluyhtye The Temptationin versiointi on sokeria korville!

Brenda Lee – Rockin’ Around the Christmas Tree

Jouluklassikko vuosimallia 1958. Brenda Leen levyttämää Rockin’ Around the Christmas Tree -versiota on myyty reippaat 25 miljoonaa kappaletta ja se on kaikkiaan maailman neljänneksi ladatuin digitaalinen joulukappale. Leen hurmaava ja karismaattinen ääni antaa kappaleelle sen ansaitseman arvon. Artistit Kim Wildestä Miley Cyrusiin ovat laittaneet niin ikään näppinsä tähän jouluiseen peliin versioidessaan samaista teosta.


Oletko jo joulutunnelmissa? Hyvä! Suuntaa seuraavaksi joulukonserttiin, jossa näitä ja monia muita joulun helmiä voi kuulla ihan livenä. Katso kaikki joulun 2023 konsertit Joulukonsertit-oppaastamme.

Tunnelmalliset artistien joulukonsertit - katso lisää
Löydä joululahjaideat

Lue lisää musiikki- ja tapahtumauutisia.