Uutiset

Teatterisyksy 2024 – kiinnostavat ensi-illat

Tutustu syksyn kiinnostaviin esityksiin ja varmista paikkasi katsomossa.

Teatterisyksy 2024

Pimenevät illat tuovat tullessaan teatterien ensi-illat ja syksyn ohjelmistot. Valitsimme muutaman kiinnostavan ensi-illan, joita ei kannata jättää välistä. Lue lisää ja laita sopiva esityspäivä kalenteriin.

Kurkkaa kaikki syksyn teatteri-, show- ja komediatapahtumat Teatteri & Show -oppaastamme!

Ryhmäteatteri: Lemminkäisen äiti

Anna Krogeruksen uusi kotimainen kantanäytelmä Lemminkäisen äiti on näytelmä ihmisistä, jotka pakenevat. Kuka sotaa, kuka kodin mykkää ilmapiiriä, kuka tulevaisuuden synkkiä näkymiä, kuka omaa riittämättömyyden tunnettaan tai kuoleman hipaisua.

Tarina kertoo myös heistä, jotka eivät pakovauhdissa enää pysy. Heistä, jotka tekonivelistä ja ihoa nuorentavista voiteista huolimatta, kummallista kyllä, vanhenevat ja kuolevat. Heistä, jotka menivät rikki liian suurten vaatimusten paineesta tai sodan sirpaleista jo aivan liian nuorina. Heistä jotka vielä juoksevat mutta eivät enää voi olla kuulematta oman sisimpänsä kuiskauksia.

Lemminkäisen äiti on tragikoominen triptyykki, joka ensin irvailee arkisen ahdinkomme kustannuksella häpeämättömästi ja sitten pakottaa pysähtymään ja kysymään kysymykset, jotka mieluummin hukuttaisimme lempparisarjan uuteen tuotantokauteen.

Pysähtyminen on kivuliasta. Erityisesti jos pysäyttää täydestä vauhdista päin seinää. Joskus muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole.

Käsikirjoitus Anna Krogerus. Ohjaus Eki Vuori. Rooleissa Minna Suuronen, Santtu Karvonen, Marja-Leena Kouki, Aapo Salonen ja Nana Saijets.

Ensi-ilta pe 4.10.2024
Esitykset 14.12.2024 asti


Varkauden Teatteri: Rajaton rakkaus

Kuolinsyyntutkija Anna Harju aloittaa työpäivänsä tavanomaisilla rutiinitöillä. Päivä saa uuden käänteen, kun rajan tuolta puolen hänen elämäänsä saapuu yllättävä parivaljakko: ylioptimistinen Olavi Virta ja vastarannan kiiski Topi Sorsakoski. Herrat haluavat Annan selvittävän syyn artistien ennenaikaisiin poismenoihin.

Tylsään elämäänsä kyllästynyt Anna ottaa tehtävän vastaan maanittelujen jälkeen. Alkaa satumainen matka kohti tuntematonta. Annan ja Olavin välillä sinkoilevat ihastuksen kipinät sulavat rakkaudeksi, joka on samaan aikaan ehdottoman kiellettyä ja toisaalta täysin oikeutettua. Rakastavaiset tiedostavat, että ennen pitkää heidän tiensä eroavat. Uskaltavatko he uskoa ihmeeseen?

Rajaton rakkaus kuljettaa katsojan musiikin voimalla unohtumattomalle matkalle elämän ja kuoleman välimaastoon. Musiikkikomedia tarjoaa ripauksen mystiikkaa ja paljon naurua, mutta myös koskettavia hetkiä ja syviä tunteita.

Käsikirjoitus Mika Räinä. Ohjaus Ville-Veikko Valtanen. Rooleissa Petri Hervanto (vier.), Pekka Johansson, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen,  Saara Saastamoinen, Ville-Veikko Valtanen, Juha Vuorinen sekä Jussi Immonen, Miia Immonen, Tiina Ruutiainen ja Mirja Ryytty.

Ensi-ilta la 14.9.2024
Esitykset 31.12.2024 asti


Teatteri Imatra: Olga

Rakkautta ei voi selittää. Se ei kysy ikää eikä muotoa. Se voi syntyä kaikkein epätodennäköisimpien ihmisten välille niin tiiviinä, että se satuttaa. Sellaisessa rakkaudessa on mukana tietoisuus luopumisesta, irti päästämisestä.

Olga (Ulla-Maija Järnstedt) on vanha. Rundis (Kustaa Tuohimaa) on vanha sielu, joka ei osaa asettua omaan elämäänsä. Molemmat ovat jotenkin irrallisia elämässään. Ja lopulta kiinni toisissaan, kiinni mahdottomassa. Laura Ruohosen teksti on kaunista, hauskaa, surullista, painavaa ja keveää. Kaiken pohjana on rakkauden olemuksen hyväksyminen. Rakkautta ei voi selittää.

Käsikirjoitus Laura Ruohonen. Ohjaus Katriina Honkanen (vier.). Rooleissa Ulla-Maija Järnstedt, Kustaa Tuohimaa, Aki Honkatukia, Hanna Kaskela, Marko Kurikka ja Joonas Vartiainen.

Ensi-ilta la 14.9.2024
Esitykset 11.12.2024 asti


Ahaa Teatteri: Tavallinen supersankari

Syksyn kiinnostavin esitys lapsille! Tavallinen supersankari on kreisikomedia ja jännitysnäytelmä yhdessä paketissa.

Jos olisit supersankari, mikä olisi supervoimasi? Ilmöimäinen upeus tai surpehuikeus? Vai olisivatko superominaisuuksiasi tavallisuus, tunnollisuus ja ahkeruus? Mutta eiväthän ne ole supervoimia laisinkaan…

Koulussa tapahtuu kummia. Koulun vahtimestarit löytävät jumppasalillisen lapsia jälki-istunnosta! Onko tämä maailman suurin jälki-istunto ja ovatko vahtimestarit itsekin joutuneet sinne? Mitä koulun rehtori oikein suunnittelee? Liittyvätkö avaruusoliot kuvioon ja miksi koulun valotkin alkavat siristä ja säristä? Nyt apuun tarvitaan supersankareita!

Onneksi kolme vahtimestaria paljastuukin oikeiksi supersankareiksi. Harmi kyllä, pelokkaista vahtimestareista ja heidän erikoisista supervoimistaan ei ole mitään hyötyä kimurantin tilanteen ratkaisemisessa. Joukkoon kuuluu myös aivan tavallinen vahtimestari, jolla ei ole supervoimia lainkaan. Miten hän muka voisi auttaa, ja pelastaa koulun rehtorin vehkeilyiltä?

Vastauksia etsitään koulun käytäviltä kuin jännittävässä videopelissä. Tunnelma tiivistyy, yllättävät käänteet seuraavat toinen toistaan ja lopulta – tietenkin – kaikkien taitoja tarvitaan, jotta arvoitus saadaan ratkaistuksi. Yhteistyössä on voimaa tässäkin tapauksessa!

Näytelmä nostaa keskiöön tavallisuuden voiman, erilaisuuden hyväksymisen ja yhteistyön merkityksen.

Suositellaan alakouluikäisille. Kesto n. 60 min.

Käsikirjoitus ja ohjaus Tuomas Rinta-Panttila. Rooleissa Oskar Hartman, Teemu Mäkinen, Sonja Salminen ja Essi Särkijärvi.

Ensi-ilta ti 10.9.2024
Esitykset 16.10.2024 asti


Lue lisää tapahtumauutisia.