Urheilu

Ottelu on jalkapalloilijan arjen juhlahetki

Jalkapallo muiden urheilulajien tavoin on kannattajille, medialle ja lajia muuten seuraaville näkyvästi itse kilpailutapahtuma – ottelu. Toki on helppo mieltää, että jalkapalloilijan arkeen kuuluu käytännössä päivittäistä harjoittelua ja mahdollisia joukkuepalavereita, ehkä jotain muutakin…

Ottelupäivä on jalkapalloilijankin arjessa huipentuma, se juhlahetki, jolloin joukkue ja pelaajat tavallaan tulevat julkisuuteen yleisön eteen. Ottelu ei kuitenkaan ole erillinen tapahtuma, vaan pidemmän valmistautumisjakson viimeinen etappi. Suomen A-maajoukkueen – Huuhkajien – kokeneeseen kaartiin kuuluvan Markus Halstin mukaan maajoukkueessa ottelupäivä on hyvinkin tarkkaan aikataulutettu.

– Aikataulu ja ohjelma riippuvat tietysti hiukan valmentajasta, mutta peruskaava on aika samanlainen. Maaottelut pelataan yleensä aina illalla ja joskus aika myöhäänkin, joten se vaikuttaa päivän ohjelmaan, Halsti toteaa.

– Yleensä herätys ei ole kovin aikainen, siinä kello 8-10 välillä ja sen jälkeen on aamiainen. Sitten on jonkinlainen aktiviteetti, joka riippuu ihan valmentajasta – voi olla ihan kävelylenkki tai jopa pieni taktinen harjoitus kentällä, joka tapauksessa jotain jolla kroppa ja pää herätellään.  Sitten ruokailun jälkeen alkaa se raskas osuus eli vain odotellaan, tyypillisesti ehkä 4-5 tuntia ja jokainen viettää sen vähän omalla tavallaan. Itse yritän sellaiset pienet tunnin tai puolentoista päiväunet siinä raossa vetää.

Jalkapalloilija Markus Halsti

Markus Halsti, oik Mika Kottila. Respect Ball, Kalastajatorppa, Helsinki. Photo: Jussi Eskola

Ottelua edeltävä ruokailu käynnistää sitten päivän loppusuoran.

– Siinä ruokailun aikana viimeistään alkaa sitten se viimeinen keskittyminen peliin ja itse ottelu alkaa olla ajatuksissa päällimmäisenä. Sen jälkeen on vielä edessä taktiikkapalaveri ennen stadionille lähtöä. Perillä ottelupaikalla ollaan sitten yleensä puolitoista tuntia ennen ottelun alkamista, Halsti valottaa.

Seurajoukkueessa ottelupäivän rutiinit ovat periaatteessa samansuuntaiset. Yksi perustava poikkeus kuitenkin on ainakin aika ajoin.

– Se johtuu yksinkertaisesti ottelun alkamisajasta. Omalla urallani aikaisin ottelun alkamisaika on tainnut olla 11 aamupäivällä. Se tietysti muuttaa päivää aika lailla. Valmentajista ohjelma riippuu paljon seurajoukkueissakin, mutta siinä on enemmän joustavuutta juuri otteluitten alkamisaikojen vaihtelusta johtuen.

Huomiota arkirutiineihin

Maajoukkue on koolla yleensä vain muutamia päiviä kerrallaan ja jalkapalloilijan varsinainen arki pyörii pitkälti seurajoukkueen ympärillä. Nykyisin Tanskan pääsarjan FC Midtjyllandissa pelaava Halsti on nähnyt seurajoukkuearkea myös Yhdysvalloissa ja Ruotsissa ja toki myös Suomessa.

Halstin kokemuksen perusteella seurajoukkueitten ohjeistus pelaajille jokapäiväisestä toiminnasta harjoitusten ulkopuolella on melkoisen kirjavaa.

– Sama perusviesti kaikilla toki on: syö hyvin ja lepää paljon, Halsti naurahtaa.

– Miten siihen käytännössä panostetaan, se vaihtelee paljon. Osalla joukkueista on omat ravintoterapeutit ja pelaajat pitävät ravintopäiväkirjaa. Sitten on sellaisia valmentajia, jotka ovat sitä mieltä että kaikki pelaajat ovat ammattilaisia ja osaavat pitää huolta itsestään valvomattakin. Toki aina saa apua ja ohjeita, jos niitä tarvitsee, seurasta riippumatta, Halsti muotoilee.

Jalkapalloilija Markus Halsti

Markus Halsti, A-maajoukkueen harjoitukset. Helsinki. Photo: Jussi Eskola

Asiat ovat muuttuneet kuitenkin paljon Halstin oman uran alkuajoista ja vaikkei Halsti itse olekaan minkään tiukan tarkkailun kannalla, näkee hän kehityksen ehdottoman positiivisena juuri sen myötä, että nuorempienkin pelaajien osalta kiinnitetään huomiota ja ohjeistetaan oikeanlaiseen jokapäiväiseen elämiseen.

– Omina junioriaikoinani näistä ei puhuttu kyllä käytännössä mitään. Itse olen nyt 14 vuotta pelannut miesten tasolla HJK:ssa ykkösjoukkueeseen noususta lähtien ja mitä vaikka HJK:ta olen tällä aikaa seurannut, niin siellä on menty ihan hirmuisin askelin eteenpäin. Sama suuntaus on varmasti kaikkialla, Halsti miettii.

– Nyt todella kiinnitetään huomiota siihen miten toimitaan myös kentän ulkopuolella. Ainakin tietoa asioista saa nuoresta asti.

Halsti kuitenkin painottaa, että jalkapalloilijan arjesta on viime kädessä vastuussa yksi ainoa taho – pelaaja itse.

– Ohjeita saa ja suosituksia saa ja lisää voi tarvittaessa kysyä. Niistä sitten jokainen muodostaa sen oman mallinsa. Ei kukaan kuitenkaan ole kotona vahtimassa mitä syöt tai mitä teet. Loppujen lopuksi jokainen vastaa itse itsestään, ei sitä vastuuta voi muille sysätä, Halsti muistuttaa.

— Mikael Erävuori

 

Huuhkajat avaa MM-karsinnat 5.9. Turussa kotiottelulla Kosovoa vastaan. Syksyn toinen MM-karsintojen kotiottelu pelataan 9.10. Kroatiaa vastaan Tampereella. [LIPUT: http://bit.ly/2aXF0Hu]

Jalkapalloilija Markus Halsti

Markus Halsti. A-maajoukkueen harjoitukset. Helsinki. Photo: Jussi Eskola