Teatteri ja Taide

Gymnaestradan kruunun jalokivet

”Aurinko porottaa kuumana ja korkealta kun musiikki alkaa soida. Valkoisiin ja keltaisiin pukeutuneet lähes 800 valiovoimistelijaa juoksee tuulettomassa kesäpäivässä paljain jaloin. Katse etsiytyy kohti seuraavaa paikkamerkkiä nurmella. Rummut musiikissa, notkuaskeleet tähtikuviossa ja yhtäkkiä olemmekin jo loppuasennossa. Olemme kuin yhtä suurta hengittävää keuhkoa siivekkeidemme alla.  Hymyilen pakahduttavasta kuumuudesta huolimatta ja mietin; katsoihan äiti varmasti televisiosta?”

Muisto on ensimmäisestä kenttänäytöskokemuksestani Tampereen Sun Svolista kesältä 2006. Esiintyjälle kenttänäytökseen osallistuminen on ainutlaatuista, mutta myös katsojalle näyttävät ja ikimuistoiset massanäytökset ovat elämys. Ensi kesänä näitä Gymnaestradan kruunun jalokivinä pidettyjä näytöksiä päästään nauttimaan Helsingissä useampaan kertaan.

Kenttänäytöksillä on pitkät perinteet suomalaisessa voimistelukulttuurissa yli sadan vuoden takaa ja ne ovat aina olleet voimistelujuhlien huipennuksia. Kaikki se työ mitä ohjelman harjoittelun eteen tekee, on vaivan arvoista. Sun Svolin harjoituksiin ajoimme ystäväni kanssa varta vasten naapurikaupunkiin lähes 50 kilometriä suuntaansa päästäksemme mukaan. Kuukausien harjoittelun jälkeen vasta kentällä pystyi ymmärtämään massan ympärillään ja harjoitussali kutistui mielessä hyvin pieneksi paikaksi.

Se kenttänäytösmaailma missä itsekin saan voimistella, on tarinallisten kokonaisuuksien ja rikkaan äänimaailman kavalkadia. On hauska ajatella, että nämä luovuuden, ilon ja kaikenikäisten voimistelijoiden elämysareenat ovat pohjautuneet sotilasvoimisteluun. Pääosin esiintyjinä oli nuoria naisia jotka liikkuivat rummun tahdittamana tiukoissa riveissä ja lähinnä vain omalla paikkamerkillä.

Kun kentällä taiteiltiin perinteisten keilojen ja vanteiden kanssa 1900-luvun alkupuolella, ei ehkä osattu odottaa että vuosituhannen vaihtuessa saatettaisiin nähdä sellaisia välineitä kuin CD-levyjä, ämpäreitä ja jopa telttoja. Myös asuja on käytetty välineen omaisesti, kuten omassa kenttänäytösmuistossanikin. Tuolloin asuun kuuluvia siivekkeitä hyödynnettiin koreografiassa näyttävästi. Yksi jännittävimmistä elementeistä katsojalle lienee kuitenkin kentällä syntyvät kuvioinnit, kun satojen voimistelijoiden muodostamat rivit muuntuvat milloin kukan, veneen tai esimerkiksi tiimalasin muotoon.

Ensi kesänä Gymnaestradassa odotan näkeväni palasen kansainvälisten kenttänäytösten perinnettä vaikka omaakin esiintymistä pääsee jännittämään. Kenttänäytösten mystisyys onkin siinä, että olet yhtä aikaa hyvin pieni osa jotakin suurta, mutta esiinnyt silti kuin olisit ainoana valokeilassa.

 

Jutta Kokkonen

Kirjoittaja aikoo ensi kesänä Gymnaestradassa etsiä omaa paikkamerkkiään nurmikentältä, yhdessä muiden satojen voimistelijoiden kanssa.

 

**

Ensi kesän Gymnaestradassa on upeita kenttänäytösohjelmia nähtävillä Sonera Stadiumilla neljänä päivänä viikossa sekä Olympiastadionilla järjestetyssä Midnight Sun Special -kenttänäytöskavalkadissa , jossa kenttänäytökset hohtavat yöttömän yön kesäauringossa jalokivien lailla.

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Midnight Sun Special -illassa pääset todistamaan historiallista hetkeä, kun kansainvälisen World Team -kenttänäytösohjelma saa ensiesiintymistä. World Team on lähes 2 000 kansainvälisen voimistelijan yhteinen kenttänäytösohjelma, jollaista Gymnaestradassa ei ole aiemmin nähty.

Liput tapahtumaan Lippupalvelusta.

**